M2M – най-бързо растящият сегмент в ИКТ

Китай ще надделее над САЩ и ще се превърне в най-големия пазар на клетъчни M2M системи през 2013 г. Обемите там ще се увеличат с над 40%, за да достигнат малко над 45 милиона тази година и 138 милиона през 2017 г. Това сочи нов доклад на Pyramid Research, озаглавен “Клетъчните M2M връзки: анализ на двигателите на растежа, пазарните сегменти и операторските подходи“.

М2М (машина-към-машина) се наричат технологиите, при които чрез кабелни или безжични комуникации се обменят данни между устройства, говорещи помежду си на един и същи език. Така например един сензор или измервател може да долови дадено събитие (промяна в температура, ниво и др.) и да подаде данните към друго устройство, което чрез съответния софтуер да анализира данните и да ги превърне в значеща информация, а и евентуално да върне отговор във вид на дадена команда.

Анализът на Pyramid Research стъпва на детайлен преглед на развитието на клетъчния M2M пазар по страни, по региони и според приложните сфери. Ето някои от констатациите:

  • Броят на абонаментите за клетъчни M2M почти се е удвоил между 2010 и 2012 г., за да достигне 143,7 милиона;
  • Въпреки атрактивния растеж е важно да се помисли за някои от ключовите въпроси на възможностите и предизвикателствата в различните сегменти и региони. Регулациите са най-важният двигател на пазара, но има много неясноти по отношение на степента и времето на тяхното задействане;
  • Някои от нововъзникващите пазари показват много високи темпове на растеж.
  • Телематиката се очаква да стане най-големият сегмент по отношение на приходите през 2013 г.

Китайското правителство силно подкрепя развитието на M2M и я вижда като ключова област в своя план за развитие за 2011-2015. Страната иска да се превърне в световен лидер в области като производство на модули, дизайн на устройствата, разработка на софтуер, облачни услуги и мрежови услуги.

От своя страна, М2М е една разнообразна, динамична и бързо развиваща се сфера. Тези технологии осигуряват свързаност за огромно разнообразие от различни устройства и машини, включително измервателни уреди, превозни средства, сензори, терминали за продажби, устройства за сигурност, потребителски електронни устройства и много други.

Пазарът се променя в редица различни посоки. Променят се бизнес-моделите на операторите, регулациите, мрежовите технологии, начините на работа на множеството отделни елементи.

В друго проучване IDC прогнозира, че M2M системите в сферата конкретно на сградната автоматизация са един изключително обещаващ сектор, чиято глобална стойност може да достигне 1 трилион долара до 2020 г.

В момента, според IDC, има над 1,1 млрд. интелигентни вградени системи по света. Очаква се техният брой да достигне 2,6 милиарда до 2016 година.

Коментар