Sharp иска да продаде завода си в Полша

Заводът на Sharp в Полша може да осигури свежи пари на японската компания

Заводът на Sharp в Полша може да осигури свежи пари на японската компания

Sharp възнамерява да продаде завода си в Полша за производство на течнокристални телевизори, предназначени за европейския пазар. Подобен ход е част от плана за реструктуриране на ТВ бизнеса на японската компания, съобщи агенция Kyodo News.

В момента Sharp проучва интереса на инвестиционни фондове и производители на електроника към предприятието в Полша. Не е сигурно обаче, че японската компания ще намери купувачи за своя завод, тъй като преговорите с потенциални инвеститори вървят трудно.

Sharp иска да подобри рентабилността на своя ТВ бизнес, като се освободи от губещите активи. Докато през финансовата 2010 година бяха продадени 1,4 милиона течнокристални телевизора от полския завод, то през миналата година обемът падна до 1 млн. броя.

Поради спада в производството, на фона на икономическата криза в Европа, предприятието стана нерентабилно.

От друга страна, евентуална продажба на предприятието ще осигури на Sharp свежи пари, които са жизнено необходими на компанията, изпитваща сериозни трудности напоследък. Към края на декември 2012 г. Sharp разполагаше с около 1,7 млрд. долара в наличност – най-ниско ниво от 20 години насам.

Коментар