Новите gTLD домейни крият риск за интернет

Според експерти, ICANN няма готовност за пускането на новите gTLD домейни

Според експерти, ICANN няма готовност за пускането на новите gTLD домейни

Бързото внедряване на нови gTLD домeйни (generic Top-Level Domain) застрашава стабилността и сигурността на основната зона от DNS сървъри, предупреждават експерти.

Увеличеният брой gTLD може да наруши работата не само на системата за домейн имена, но и на цялото интернет пространство, сочи анализ на Verisign.

По план, новите gTLD ще бъдат пуснати на 23 април, но остават много въпроси за сигурността и безпроблемната работа на мрежата.

Миналата седмица ICANN (организацията, която отговаря за имената и адресите в интернет пространството) и Комисията по ценни книжа на САЩ (SEC) са получили доклада на Verisign с възможните рискове от бързото пускане на gTLD.

Препоръката към интернет регулатора е спешно да обърне внимание на задаващата се опасност. Възможни са глобални последствия при създаване на нови общи домейни от топ ниво. В момента се оценяват два такива домейна – .news и .sport.

За да бъде успешна реализацията на домейните, трябва отрано да бъде планирано създаването и пускането на всеки нов gTLD. Подготовката изисква изготвяне на план за действие за всеки подобен домейн.

Коментар