LTE комуникациите стават масови

Масовият преход към LTE започва тази година

Масовият преход към LTE започва тази година

Пазарът на мобилни връзки от четвърто поколение 4G LTE ще расте стремително в близките години, гласи ново проучване на анализаторската компания Juniper Research.

През 2013 г. броят на абонатите на LTE ще нарасне до 105 милиона, а през следващата година ще се увеличи двойно, достигайки почти 220 милиона. Очаква се през настоящата година мобилните потребители да започнат масово преход към LTE услуги.

Макар и глобалният обхват на подобни услуги да е все още ограничен, силен тласък за популяризиране 4G LTE ще даде поддръжката на технологията от новите устройства, които излизат на пазара.

4G LTE набира скорост преди всичко на развитите пазари, тъй като това е следващата фаза в еволюцията на мрежите. Много мобилни оператори от развиващите се страни пък могат да минат направо към този етап, прескачайки 3G, особено в държави, където вече са заделени съответните честоти. В Кения, например, местният оператор Yu обяви наскоро, че пропуска 3G и преминава направо към LTE.

Juniper Research припомня своята прогноза от предишно проучване, че с навлизане на 4G LTE ще растат и приходите на операторите. Очаква се през 2017 г. приходите от подобни услуги да превишат 340 млрд. долара, като повечето от тях (почти 70%) ще идват от Северна Америка, Далечния изток и Китай.

Коментар