Windows XP остава без поддръжка след една година

Поддръжката на популярната система Windows XP изтича на 8 април 2014 г.

Поддръжката на популярната система Windows XP изтича на 8 април 2014 г.

Microsoft ще спре поддръжката на Windows XP на 8 април 2014 г., съобщиха вчера от българския офис на компанията. Операционната система излезе през 2001 г. и се превърна в една от най-популярните платформи на Microsoft, като в момента е на второ място след Windows 7.

След една година Microsoft вече няма да осигурява поддръжка на Windows XP. Това означава, че клиентите и партньорите няма да получават актуализации за защита на операционната система или няма да могат да получават техническа поддръжка от Microsoft.

Компанията препоръчва на потребителите да преминат от XP към по-съвременни платформи като Windows 7 или Windows 8. Един от важните въпроси, които бизнесът трябва да вземе предвид, е какво се случва с поддръжката за софтуерните приложения?

С оттеглянето на Windows XP много от приложенията, които първоначално са били написани за тази версия, ще бъдат съпътствани от допълнителни разходи за поддръжка, особено след като независимите доставчици на софтуер преустановяват поддръжката на XP за по-новите си приложения, предупреждава Microsoft. Анализатори като IDC прогнозират, че колкото по-дълго компаниите отлагат миграцията от Windows XP към Windows 7 или Windows 8, толкова по-скъпо ще им струва поддръжката за Windows XP.

Практическите ситуации се различават и компаниите би трябвало да възприемат различни подходи за миграция на операционната система. За някои от тях преминаването изцяло към Windows 8 ще бъде най-добрият избор, а други може да предпочетат да мигрират първо към Windows 7. Много от тях ще предпочетат да работят с Windows 8 наред с Windows 7 за ключови сценарии (като използването на Windows 8 таблети за мобилните служители).

Коментари по темата: „Windows XP остава без поддръжка след една година”

добавете коментар...

  1. 4rm

    Още се използва масово по банкови клонове, лекарски кабинети, магазини. Все места, където потребителят има нужда да си свърши работата бързо и без засечки, не го интересува да има непременно най-новото и най-лъскавото.

  2. Жечко

    Тея от Microsoft са големи бастуни, Windows 7 -8 -9 -10…… до кога с глупости. XP е железен.

  3. Бастун

    Така е като не се преминава своевременно на някоя Линукс дистрибуция.
    Сега тези, които все още работят на Windows бозата, :)) ще трябва да си купуват ново желязо.

  4. Паисий

    Ето така се извиват ръцете на потребителите да купуват скапаните нови продукти!

Коментар