McAfee: Любовта крие риск за личните данни

Ако партньорът знае паролата, той вероятно ще преглежда пощата, банковата информация и страниците на своята половинка в социалните мрежи

Ако партньорът знае паролата, той вероятно ще преглежда пощата, банковата информация и страниците на своята половинка в социалните мрежи

Около 60% от бившите партньори са застрашени от разгласяване на лична информация в интернет, твърди проучване на McAfee, озаглавено „Любов, отношения и технологии”. Сред най-честите причини за появата на пикантни подробности онлайн са измяната и лъжата.

Над половината анкетирани признават, че шпионират своите „бивши” в мрежата. В същото време само 40% от участниците в проучването защитават своя смартфон с парола.

Въпреки рисковете, хората продължават да споделят персонална информация и интимни снимки с партньори и приятели. Нещо повече, 94% от анкетираните вярват, че техните данни и снимки, съхранявани при партньорите, са в безопасност.

Изследването на McAfee показва още, че личната информация на 13% от анкетираните е изтекла без тяхно разрешение. Освен това, всеки десети „бивш” е застрашен от публикуване на компрометиращи снимки в мрежата. 60% от заплахите са намерили реално продължение, сочат резултатите от проучването.

Около една четвърт от анкетираните впоследствие са съжалявали, че са публикували интимни данни в интернет, а близо една трета са поискали от бившите си приятели да изтрият подобно съдържание.

Проучването сочи, че 36% от анкетираните изпращат сексуални или романтични снимки на своите партньори в деня на влюбените. Мъжете по-активно споделят фотографии, отколкото жените (43% спрямо 29%), макар че именно те получават повече заплахи, свързани с личната им информация (12% за мъжете спрямо 8% за жените). Заплахите за мъжете намират реално продължение в 63% от случаите, докато при жените този показател е 50%.

Ако партньорът знае паролата, той вероятно ще преглежда пощата, банковата информация и страниците на своята половинка в социалните мрежи. 56% от анкетираните са проверявали банковите сметки на партньора и неговите страници в социалните мрежи, а 49% са чели пощата на пратньора си.

Над две пети от хората на възраст от 18 до 24 години признават, че следят действията на бившите си партньори във Facebook и Twitter. Мъжете по-често шпионират своите настоящи и бивши партньорки (46%) във Facebook или Twitter, докато при жените този показател е 37%. Около 57% от мъжете проверяват пощата, акаунтите в социалните мрежи или банковите сметки на партньорката си. За сравнение, 52% от жените извършват подобни действия.

При изтичане на лични данни в интернет, около 15% от анкетираните са предприели съдебно преследване с цел да бъде изтрита информацията от сайтовете. 46% от пострадалите са влезли в личен конфликт с този, който е публикувал данните.

Коментар