Софтуер „разпознава” какво искат клиентите

Софтуерът за статистически анализ SPSS Modeler „разпознава” какво искат клиентите и повишава продажбите на банки и застрахователи. Решението ще бъде представено от IBM и ScaleFocus на ИТ форум за българските финансови организации тази седмица в София.

scale focus - ins

Разработчикът твърди, че SPSS Modeler е повишил със 180% продажбите от директни маркетингови инициативи в ING Bank, Полша. В хода на проекта се изгражда централизирана система за управление на продажбите, която в реално време дава 360-градусов поглед върху клиентските статуси и история.

Посредством статистически модели се правят изчисления кои продукти и услуги са най-удачни за даден клиент и какъв подход да се използва. Достъпът е контролиран и сведен до една обща платформа, заменяща многото на брой портали, които преди това са носели доста по-ниска оперативна ефективност.

При „предричащия анализ“ (predictive analytics) се изследва поведението на сходни клиенти спрямо продукти и услуги, които използват. Откриват се скрити зависимости в масиви от данни от различни източници, правят се сравнения и анализи, прогнозира се поведението на клиентите и се съветва как да се предлага определен продукт.

Статистическите модели симулират „идеалните“ предложения и намаляват вероятността клиент да напусне институцията при определени обстоятелства. Възможни са широк набор от сечения, вариации и симулации – за предвиждане на резултата от една кампания, пускането на нов продукт или откриването на група рискови клиенти.

Според проучвания на индустрията, 54% от банковите мениджъри все още се фокусират върху опростяване на процесите вътре в организацията. „Усилията продължават да са насочени към интеграцията на процесите, сигурността, нормативните промени. Би трябвало да се насочат и към следващото ниво – създаването на организация, в която най-важни са познанията за клиента”, коментират от ScaleFocus, бизнес партньор на IBM за внедряване на такъв тип решения.

Коментар