Започва европейски месец на мозъка

Изучаването на мозъка може да революционизира компютърните технологии

Изучаването на мозъка може да революционизира компютърните технологии

Европейската комисия ще предостави 150 млн. евро за 20 международни проекта за научни изследвания на мозъка, стана ясно днес при старта на инициативата „Европейски месец на мозъка“. С това общият размер на инвестициите на ЕС в научни изследвания на мозъка от 2007 г. насам ще надхвърли 1,9 млрд. евро.

През май ще бъдат представени европейските научни изследвания и иновации в областта на невронауките и когнитивните способности и свързани с тях области чрез над 50 прояви в цяла Европа.

Инициативата има за цел не само да бъдат представени най-новите постижения в тази област, но и да се отправи призив за по-решителни действия за борба с мозъчните заболявания. Сред целите е и да се покаже как изучаването на мозъка може да революционизира компютърните технологии.

Инициативата ще се проведе в момент на повишено внимание към научните изследвания на мозъка, след като неотдавна бяха обявени два амбициозни нови проекта в ЕС (проект „Човешки мозък“) и САЩ (проект BRAIN).

“За много европейци съществува вероятност да бъдат засегнати от свързана с мозъка болест през своя живот. За лечението на болните вече изразходваме 1,5 млн. евро всяка минута и тази тежест върху нашите здравни системи вероятно ще се увеличава със застаряването на населението”, коментира европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин.

“Научните изследвания на мозъка могат да допринесат за облекчаване на страданията на милиони пациенти и на тези, които се грижат за тях. Разгадаването на тайните на мозъка може да разкрие цяла нова вселена от услуги и продукти пред нашите икономики“, допълни еврокомисарят.

За около 165 милиона европейци съществува риск да се разболеят от някаква форма на мозъчно заболяване в определен момент от живота си.

Със застаряването на населението и нарастването на броя на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер и други дегенеративни или свързани с възрастта психични разстройства, разходите за лечение вероятно рязко ще се увеличат.

Поради това е необходимо спешно да бъде открити по-подходящи начини за профилактика и лечение на мозъчни заболявания. Разбирането на начина, по който функционира мозъкът, е необходимо на Европа да запази челните позиции на икономиката си в областта на новите информационни технологии и услуги.

Коментар