САЩ разработват алтернатива на GPS

Американската армия разработва собствена система за глобално позициониране. Целта е да бъде намалена зависимостта на военните от GPS, съобщи Франс Прес.

Системата включва технологии за позициониране и схеми за вграждане в наземни устройства. Проектът се ръководи от агенцията за перспективни военни разработки DARPA, която е в структурата на Пентагона, и  Мичиганския университет.

Военните инженери вече са създали устройство, което определя координати без използване на система за спътникова връзка. Уредът във формата на куб със страна 8 мм съдържа 3 акселерометъра, 3 жироскопа и еталонен генератор на честота. Повече подробности засега не са известни.

Според информация от DARPA, апаратът ще се използва за персонална навигация, както и в боеприпаси с малък калибър.

Агенцията планира да създаде система за позициониране, която определя координати по сигнали от кула, антени за мобилна връзка и електромагнитно излъчване. Разработката все още е на теоретичен етап.

DARPA уточнява, че това няма да бъде решение от типа „всичко-в-едно”, а комплекс от няколко технологии, които позволяват проследяване на време и координати по външен източник.

Популярната в момента GPS технология беше създадена в края на 70-те години на миналия век, а нейното внедряване започна през 80-те години. Първоначално тя се разработваше изключително като военен проект, но постепенно влезе в комерсиална употреба.

Определянето на местоположението в системата GPS се извършва с получаване на сигнали от най-малко три спътника. В момента американските военни разчитат прекалено много на GPS и заглушаването на носещата честота може да доведе до нарушения в работата на оръжията.

Коментари по темата: „САЩ разработват алтернатива на GPS”

добавете коментар...

  1. ucenov

    Първата инерциална навигационна система е създадена през 1942 от В. фон Браун за управление на ракетата “Фау-2”.

  2. Наблюдател

    Тц, тц, тц… Хора, това чудо се нарича инерциална навигационна система, която дори за прадядо ми не е била новост.

Коментар