3D принтерите скоро ще печатат пистолети

Персоналните оръжия-еднодневки ще станат масово достъпни, благодарение на 3D принтерите

Персоналните оръжия-еднодневки ще станат масово достъпни, благодарение на 3D принтерите

В интернет скоро ще стане достъпна схема за печатане на огнестрелно оръжие на 3D принтер. Коди Уилсън, основател на компанията Defense Distributed, твърди, че може да разпечата напълно функционален пистолет от пластмаса на 3D принтер и обещава в близките седмици да качи всички необходими файлове и схеми в интернет.

Ако Уилсън изпълни обещанието си, то практически всеки човек ще може да си направи пистолет, който е неуловим от устройствата за откриване на метал, съобщи extremetech.com.

Предприемачът работи над проекта Wiki Weapon от средата та 2012 г. Неговата цел е да реализира по лесен начин правото на американците да притежават огнестрелно оръжие.

Първоначално Defense Distributed създаде на 3D принтер някои части за пушката AR-15. По-късно компанията получи федерален лиценз за производство и продажба на оръжия. Сега Коди Уилсън е готов да започне производство на пълнофункционален пистолет, но някои законови ограничения възпрепятстват директните продажби.

Wiki Weapon се състои от 12 части, направени от ABS пластмаса – достатъчно здрав полимер, използван в 3D принтерите. Метален е само ударникът на пистолета, а всички останали компоненти са направени от пластмаса.

Пистолетът има уникална конструкция, която не копира съществуващите оръжия. Устройството обаче не е проектирано за постоянно използване – след няколко изстрела пистолетът става негоден за употреба.

Разполагайки със схемата, всеки човек ще може да си произведе пистолет на 3D принтер, като си набави допълнително само ударник и патрони. Законодателството на САЩ обаче забранява продажбите на оръжие, което не може да бъде открито от металотърсещите устройства. Ето защо Defense Distributed няма да продава пистолета, а ще качи в интернет конструкцията на оръжието, без формално да нарушава закона.

Коментари по темата: „3D принтерите скоро ще печатат пистолети”

добавете коментар...

  1. Емко

    Какви изроди!

Коментар