Intel все по-трудно спазва закона на Мур

С намаляване на размерите на чиповете става все по-трудно за Intel да следва закона на Мур

С намаляване на размерите на чиповете става все по-трудно за Intel да следва закона на Мур

Intel обича да казва, че законът на Мур ще продължи да действа в обозримо бъдеще. С намаляване на технологичните норми обаче за компанията става все по-трудно да спазва правилото, по което се развива полупроводниковата индустрия вече половин век.

Съгласно закона на Мур, броят на транзисторите в чиповете се удвоява на всеки 18-24 месеца, което води до разширяване на функционалността и увеличаване на производителността. На скорошна конференция обаче представител на Intel призна, че с прехода към по-тънък технологичен процес придържането към закона вече е по-сложно, предаде CRDinfo.com.

По обективни причини, движението напред означава едновременно приближаване към физическите предели на съвременните технологии. В близките години не се предвиждат радикални промени, а Intel все така вярва в бъдещето развитие на полупроводниковата индустрия.

Компанията разчита, че ще съумее да използва известни вече технологии при усвояване на още няколко поколения процеси за производство на чипове. Колко време ще продължи този период – десет години или повече, засега не може да се каже, признава Уилям Холт, генерален директор на подразделението за производство на Intel.

Производството на по-малки чипове с повече функции е серизно предизвикателство, тъй като чиповете стават по-податливи на дефекти, което изисква много по-голямо внимание към детайла. “Има повече стъпки и всяка една от тях изисква допълнителни усилия, за да работят нещата”, коментира Холт. Въпреки трудностите, законът на Мур все още е жив, смята той.

Процесът на намаляване на размерите на чиповете изисква много идеи, които се разработват в университети, спонсорирани от Intel и асоциацията на полупроводниковата индустрия. Някои от тези идеи стъпват на нова структура на транзистора, както и на нови материали, които заменят традиционния силиций, например галиев арсенид.

Тази година Intel планира да пусне енергийноефективни процесори Atom по 22-нанометрова технология. Чипът стъпва на нова архитектура Silvermont и ще бъде три пъти по-бърз и пет пъти по-икономичен от своя предшественик, направен по 32-нанометрова технология.

Новото семейство Atom включва Bay Trail чипове за използване в таблети, Avoton за сървъри и Merrifield за смартфони. Intel очевидно се опитва да конкурира ARM – британския разработчик на най-популярните чипове за смартфони и таблети. През 2014-та се очаква Intel да усвои 14-нанометровия процес.

Коментари по темата: „Intel все по-трудно спазва закона на Мур”

добавете коментар...

  1. mhm

    Оправдават се, за да вдигнат още повече цените. Преди 10 години най-скъпия процесор беше 200$(за десктоп, не сървърни) Сега са по над 600-700$ хай енд процесорите!

Коментар