Графенов сензор обещава революция в камерите

Фотокамерите, вградени в мобилните устройства, са далеч от съвършенството, когато става въпрос за снимане в условия на слаба осветеност. Учени от Нанянския технологичен университет (NTU) в Сингапур са на път да решат този проблем.

Разработчиците са създали светлочувствителна матрица, която позволява правене на снимки с много високо качество при ниска осветеност.

Новият сензор от графен е 1000 пъти по-чувствителен към светлината, отколкото познатите CMOS и CCD устройства, като същевременно ползва 10 пъти по-малко енергия.

„Показахме, че може да бъде създаден евтин, чувствителен и гъвкав фотосензор, направен изцяло от графен”, коментират учените от NTU. Твърди се, че производството на графенови датчици е пет пъти по-евтино.

Сензорът реагира на светлина в много широк спектър – от средния инфрачервен диапазон до видимия. Това означава, че устройството ще пасне отлично към всички типове камери, уверяват изследователите.

Освен висока светлочувствителност, новият датчик има много ниска консумация на енергия, в пъти по-малка от тази на съвременните сензори. По-ниско е и захранващото напрежение на графеновия сензор. Тези качества на устройството обещават по-дълго време за автономна работа на камерата.

Благодарение на свръхчувствителната към светлината матрица, ще отпадне необходимостта от задаване на високо ISO при слаба осветеност. Снимките ще бъдат качествени, без шумове, независимо колко светлина улавя камерата.

Коментар