ARM създаде антипиратски чип за смартфони и таблети

Чипът Mali-V500 предотвратява копирането на видео с висока резолюция (илюстрация: ARM)

Чипът Mali-V500 предотвратява копирането на видео с висока резолюция (илюстрация: ARM)

Британският холдинг ARM, разработчик на процесори с едноименната архитектура, създаде видеоядро, което предотвратява нелегалното възпроизвеждане на видео с висока резолюция на смартфони и таблети.

Mali-V500 е първият видеочип на ARM с технология за декодиране TrustZone. Разработката не позволява копиране на защитено видео, предаде Файненшъл Таймс. TrustZone се използва в процесорите на ARM от няколко години с основна цел да обезпечи сигурна работа на софтуера.

Видеочипът Mali-V500 прилага за първи път TrustZone като средство за защита от пиратско копиране на видео с висока резолюция. Технологията е внедрена в новата си роля след консултация с доставчиците на видеосъдържание и холивудските студия.

Принципно, компаниите за видео не желаят тяхното съдържание с висока резолюция да се предава на мобилни устройства, заради риска от пиратство, който е особено висок при отворените платформи от рода на Android.

ARM показа Mali-V500 на изложението Computex 2013 в тайванската столица Тайпе. Чипът представлява многоядрено решение, което може само с едно активно ядро да кодира и декодира видео във формат 1080p, а при включване на няколко ядра – поддържа възпроизвеждане на видео с ултрависока резолюция 4K при честота на кадрите 120 Hz.

Същевременно, ARM показа нов чип от семейството Cortex-A12, предназначен за смартфони и таблети от среден ценови клас. Архитектурата Cortex-A12 поддържа до 4 ядра и според ARM е с 40% по-производителна от Cortex-A9 при една и съща консумация на енергия. Първите устройства с Cortex-A12, Mali-T622 и Mali-V500 се очакват през 2015.

Коментари по темата: „ARM създаде антипиратски чип за смартфони и таблети”

добавете коментар...

  1. Усер

    +1 🙂

  2. User

    Полезна информация, да знаем какви смартфони и таблети да НЕ купуваме.

Коментар