Обемът на URL спама достигна 95%

Делът на спама с URL връзки се задържа постоянно на 95% от общия обем нежелана поща

Делът на спама с URL връзки се задържа постоянно на ниво 95-99% от общия обем нежеланата е-поща, сочи анализ на Symantec

Спамът с URL връзки е нараснал рязко напоследък, алармира компанията за сигурност Symantec. В средата на май обемът на URL спама е скочил от 84% до 96% и оттогава се задържа на ниво 95-99%.

Поне 95% от всички спам писма съдържат в себе си една и или повече URL връзки, твърди Symantec. Най-популярен сред спамърите домейн от първо ниво е .ru, но най-висок ръст бележат спам атаките с домейни .com и .pw. Спамът с връзки към тези три домейна държи 73% от общия обем на нежеланата URL поща.

Symantec отчита също ръст в популярността на съкратените линкове. Според компанията, повечето спам съобщения са от типа „snowshoe”, т.е. изпращат се едновременно от множество IP адреси, а връзките в тях са към фалшиви рекламни оферти и онлайн аптеки.

Подобен рязък ръст на URL спама беше наблюдаван от Symantec и през декември миналата година, както и през януари 2013, когато поради празниците, се увеличи обемът на цялата нежелана поща.

Коментар