BizTech: Политическите събития повлияха на бизнеса

Форумът BizTech привлече близо 100 участници от средите на бизнеса, правителствения сектор и медиите

Форумът BizTech привлече близо 100 участници от средите на бизнеса, правителствения сектор и медиите

Политическите събития от началото на тази година у нас повлияха значително на технологичния бизнес. Първото тримесечие беше добро, но след оставката на правителството се очаква развитието да се забави значително, заяви Людмил Стойчев, управляващ съдружник на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., по време на форума “BizTech Briefings – ИТ индустрията в България: Тримесечни обзори и прогнози от независими експерти”.

Намираме се пред ИКТ зима. И по всичко личи, че тя може и да не бъде кратка”, допълни анализаторът. Една от причините, според Стойчев, е липсата на ИКТ министерство и приемственост. “Не можем без такова. Идеята за него присъстваше в някои политически програми, но тя така и не се случи”.

От друга страна, няма и ИТ бюджет – нито в държавата, нито в общините. „Технологиите са налицe, продуктите и екипите са тук, на прага, но бюджетите се отлагат”, посочи Людмил Стойчев пред аудиторията от бизнесмени, представители на правителството, ИТ специалисти от корпоративния сектор и журналисти в Интер Екпо Център, София.

С промяната на управлението през настоящата година, един от фокусите в ИКТ сектора ще са търговете. В периода от 2000 до 2012 година регистърът на обществените поръчки показва 5032 сключени договора. Възложителите са общо 244, сумата – 605 млн. евро, а изпълнители са общо 777 компании. Само за 2012 година са сключени 708 договора, в които възложители са 113 организации. С тези цифри 2012 година се явява номер едно в класацията на държавните ИКТ инвестиции.

Наблюдава се тенденция всяко ново правителство да идва с нови приоритети, нови министри и нови компании, които печелят приоритетно ИКТ поръчки, коментира Людмил Стойчев. По неговите думи, пълната промяна на играчите не е непременно нещо лошо, но това трябва да става при ясни критерии и прозрачност, да има последователност и приемственост.

Доста от обществените поръчки са самоцелни и при процедурата, и при използване на резултата от тях. Затова няма достатъчно добри резултати в ИТ областта, отбеляза Николай Аврамов, управител на системния интегратор Парафлоу Комуникейшънс. Според него, важният въпрос е не колко са поръчките и кой ги е спечелил, а какво се случва след това.

В редица случаи ИТ компаниите реализират качествено и в срок възложените им проекти, но клиентите от държавния сектор не използват пълноценно системите, коментира Боян Бойчев, управител на софтуерния дистрибутор BMG. Той даде за пример проект за е-услуги в община, където за две години след приключване на проекта са се регистрирали едва петима потребители на 40-те електронни услуги.

Над 400 милиона евро са дадени последните тринадесет години от различните правителства  за развитие на електронното управление, но все още ефектът е нищожен и не съответства на потребностите на времето и хората , обобщи CBN. Прави впечатление, че всяко правителство решава да се справи с проблема с е-управлението някъде около края на мандата си, което е предпоставка за неуспех на проекта.

Все пак надеждата за ИТ пролет остава. Повечето интернационални ИКТ компании, опериращи на нашия пазар, имат добри финансови резултати, за което свидетелства и движението на индекса NASDAQ. „В този бранш всичко е като скачени съдове и няма начин растежът там да не окаже влияние на пазара и у нас”, прогнозира Людмил Стойчев.

Първото за тази година издание на „BizTech Briefings – ИТ индустрията в България: тримесечни обзори и прогнози от независими експерти“ привлече близо 100 участници от средите на бизнеса, правителствения сектор и медиите. Форумът се организира от екипите на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., Print & Publishing и TechNews.bg и с подкрепата на компаниите Парафлоу Комуникейшънс и BMG.

Коментар