Държавата харчи постоянна сума за ИТ в последните 20 години

Преките и косвените разходи по проекти за електронно управление възлизат на 115,6 млн. лева през миналата година, обяви Людмил Стойчев

Колко голяма е държавата като клиент на ИТ бизнеса? По данни на агенция CBN, през миналата година договорите за хардуер, софтуер и услуги по Закона за обществените поръчки са 537 на обща стойност 150 млн.лв.

Преките и косвените разходи по проекти за електронно управление възлизат на 115,6 млн. лева, съобщи Людмил Стойчев от CBN по време на дилърската конференция АСБИС Академия в Банско, като подчерта, че това е реалната стойност, на фона на многото различни оценки, които циркулират в медийното пространство.

Разходите по договори за софтуер, в частност, са на обща стойност 75,1 млн. лв. през миналата година. Това е един немалък пазар и възможност за доставчиците у нас, подчерта Стойчев.

За сравнение, разходите за сървърни системи в проекти на държавата възлизат на 24,8 млн.лв годишно, сочат данните на CBN. Проблем като цяло за проектите в държавната администрация са ИТ кадрите и ниското им заплащане.

Интересен факт е, че ИТ поръчките в държавната администрация остават почти без промяна за 20-годишен период – докато през 1998 г. те са били на стойност 81,183 млн. долара, през 2017 г. възлизат на около 150 млн. лв.

Същевременно, България е на едно от последните места в ЕС (27-28) по показателите за цифрово общество. Компютри има в 63-67% от домакинствата у нас, а само 21% от гражданите общуват по електронен път с администрацията. Само 18% от българите пазаруват през интернет.

Що се отнася до бизнеса, малко над половината от компаниите (51%) имат уеб сайт и само 8% използват облачни услуги. Нисък е процентът на служителите, които използват компютри (30%).

Любопитна тенденция напоследък е навлизането на чат ботове във финансовия сектор. Освен това т.нар. финтех компании започнат да „изяждат” част от бизнеса на банките, посочи Стойчев.

Фирмите от Топ 100 на ИКТ бизнеса са направили общо над 5 млрд. евро през миналата година. За сравнение, този показател преди 20 години – през 1998 г. – е бил близо 10 пъти по-малък, или 582,2 млн. евро.

50,4 млрд. евро БВП, 542 евро средна месечна заплата и 7,02 млн. население са показателите на България за 2017 г., в сравнение с 11,4 млрд. евро БВП, 94 евро месечна заплата и население 8,23 млн. души преди 20 години, обобщи Стойчев.

Индустрии във възход в момента са търговията на едро, търговията на дребно, транспортът и развлекателния бизнес, по-точно хазартът, който вече е 3-милиардна индустрия в България.

Коментари по темата: „Държавата харчи постоянна сума за ИТ в последните 20 години”

добавете коментар...

  1. Шишо бакшишо

    Дори 150 млн. лв. са скандално много всяка година харчове за такава мизерна държавна администрация като Булгария. Поръчките зоповете никой нема шанс ако не е в обрача от избрани мутренски ИТ фирми занимаващи се с всякакви далавери и мръсни работи.

  2. ъуио

    Аз работя във фирма, която прави софтуер за държавната админситрация. Като знам как им работят всичките системи – не ползвам електронни услуги. Отиването на гише е най-сигурният начин. Ако подадеш електронно може и никой да не разбере, а ако разбере ще се окаже, че не си подал каквото трябва, но по електронен път няма кой да се занимава да ти обясни. Лелката на гишето поне като й седиш на главата колкото и да й е неприятно някак ще ти помогне.
    Всичките проекти са да се източват пари и реално почти никоя публична система не работи както трябва.
    Повечето им вътрешните системи учудващо работят и реално са много зависими от тях, но не се развиват и са стари.

  3. Аман

    след некоя годин 6 мильона, 2 мильона цигане, 2 мильона пенсьонере, 2 мильона джендаре…

Коментар