Все повече опити за „зомбиране” на Мас

Mac компютрите все по-често са атакувани от киберпрестъпниците

Mac компютрите все по-често са атакувани от киберпрестъпниците

Наблюдава се значителен ръст на зловредния софтуер за компютри под управление на операционна система Mac OS X, обяви Лаборатория Касперски. Базата й с антивирусни сигнатури за тази платформа се е увеличила 6 пъти в последните две години. 

Експертите обръщат внимание на засиления риск от зомбиране на епълските компютри, т.е. включването им в ботмрежа, която киберпрестъпниците използват за организиране на атаки или разпространение на нелегално съдържание. Лаборатория Касперски откри най-големия ботнет от Мас компютри в началото на миналата година, когато троянецът Flashfake успя да превърне в ботове над 700 хиляди компютъра под управление на Mac OS X по целия свят.

Сериозна заплаха за сигурността на епълската платформа представляват уязвимостите в популярни програми като Flash и Java. Именно чрез тях атакуващите проникват в Mac компютрите и инсталират на тях зловреден софтуер. По подобен начин е създадена, например, ботмрежата Flashfake.

Mac компютрите се намират в зоната на риск и заради това, че са много популярни сред политици и бизнесмени. Именно тази категория потребители е особено интересна за киберпрестъпниците. Стремейки се да получат информация от определени Mac компютри, те могат да организират целеви атаки с прилагане на зловредни програми специално за Mac OS X и тогава заплахата се простира и над обикновените домашни потребители.

Освен това, съществуват и други класове заплахи за Mac OS X от рода на фишинг и измами. Като създават, например, фалшива страница на популярна социална мрежа или услуга за интернет банкиране и завеждат потребителя на нея, киберпрестъпниците могат да похитят важна персонална информация, без да прилагат зловреден софтуер, разчитайки единствено на социалния инженеринг.

Към този тип заплахи се отнася и съдържанието за възрастни. Децата често играят на Mac компютри и попадат на сайтове в категория 18+, общуват в социални мрежи и се опитват да плащат в интернет с банковите карти на родителите си, без тяхно знание. Всички тези действия могат да се отразят неблагоприятно на психиката на децата и същевременно да нанесат вреди в сигурността на компютъра и сметките на възрастните.

В допълнение, Mac компютрите могат да служат като преносители на инфекции върху РС-тата под Windows. Ако на Mac има зловредна програма, създадена за Windows, компютърът на Apple може да зарази други РС през мрежата. Това означава, че под заплаха са всички домашни компютри или цели корпоративни мрежи.

Защитата на Mac компютри не е трудна задача. На първо място, Лаборатория Касперски препоръчва на потребителите да изключат браузърните плъгини Flash и Java, ако не ги ползват, както и да ползват браузъри като Chrome, които са известни с бързото отстраняване на откритите уязвимости.

В много случаи е достатъчно потребителите да обновяват редовно операционната система и инсталирания софтуер, за да избегнат инфекции, заключава компанията за сигурност.

Коментар