Народен 3D принтер прави фурор в Kickstarter

Сингапурският стартъп Pirate3D Inc. ще атакува потребителския пазар с 3D принтера Buccaneer с цена 347 долара

Сингапурският стартъп Pirate3D Inc. ще атакува потребителския пазар с 3D принтера Buccaneer

С голям успех приключи набирането на средства за проекта Pirate3D Buccaneer. Благодарение на платформата Kickstarter, създателите на устройството ще разполагат с 14 пъти повече пари, отколкото бяха заявили като първоначална цел.

Pirate3D Buccaneer може да претендира за първия народен 3D принтер. Очаква се моделът да предизвика истински фурор на пазара с цената си от 347 долара. Събраната сума до момента е 1 438 765 долара, при поставена цел от 100 000 долара.

Принтерите за триизмерен печат поевтиняват напоследък с бързи темпове. Но все още има пропаст между определенията „по-достъпен” и „достъпен”. Сингапурският стартъп Pirate3D Inc., базиран в Пало Алто, Калифорния, е на път да свали драстично ценовата бариера пред навлизането на този нов клас продукти на пазара.

Най-популярният в момента 3D принтер, моделът Makerbot Replicator 2.0, струва 2200 долара – несравнимо по-висока цена от обещаните 347 долара за Pirate3D Buccaneer.

Създателите на новото устройство ще атакуват потребителския пазар и вече разполагат с библиотека от обекти, достъпни през уеб интерфейс. Подобна библиотека ще позволи на потребители, които не владеят автоматизираното проектиране, да печат 3D предмети.

Според Роджър Чанг, основател на Pirate3D, в следващите шест месеца ще се появи клонинг на Buccaneer. Компанията се надява да оцелее в условията на нелоялна конкуренция, благодарение на софтуера си. Предполага се, че производителите на подобни устройства ще бъдат принудени да ползват библиотеката на Pirate 3D.

Чрез платформата Kickstarter вече са поръчани 3000 устройства. В момента разработчиците на принтера търсят производител, за да удовлетворят търсенето на Buccaneer. Доставките ще започнат през декември 2013 г.

Коментар