ARM се прицели в „интернет на нещата”

Интернет на нещата е едно от десетте технологични тенденции, призвани да променят света

“Интернет на нещата” е една от десетте технологични тенденции, призвани да променят света

Британската компания ARM, лидер на пазара за мобилни процесори, разработва чип с минимална енергийна консумация, който ще се използва в системи от типа „интернет на нещата”.

Концепцията „интернет на нещата (Internet of Things, IoT) е една от десетте технологични тенденции, способни да променят света. ARM, която контролира пазара на процесори за смартфони и таблети, може да даде сериозен тласък на IoT с нови чипове, работещи при минимално напрежение, близко до прага на CMOS транзисторите.

В интервю за EE Times главният технологичен директор на ARM Майк Мюлер разкрива плановете на компанията за разработка на процесори с тактова честота от само няколко десетки килохерца и с нищожна консумация на енергия, които ще се използват в рамките на концепцията IoT.

Новите чипове ще получават енергия от външни източници (от обкръжаващата среда) и ще се задействат, когато са получили достатъчно количество енергия за изпълнение на дадени задачи. Това е само един от вариантите им на приложение, ограничен от изискването за минимална енергийна консумация.

Процесорите на ARM ще работят при напрежение от 0,3 до 0,6 волта, което се счита за праг при транзисторите, изпълнени по CMOS технология. Британската компания разглежда също възможността за работа на нейните нови процесори при напрежение дори под този праг, твърди Майк Мюлер.

Коментар