Вирус, маскиран като снимка, вършее из Facebook

Заплахите с линкове към зловредни програми имат огромен потенциал сред аудиторията на Facebook

Заплахите с линкове към зловредни програми имат огромен потенциал сред аудиторията на Facebook

Милиардната аудитория на Facebook е застрашени от нов вирус, който се разпространява в социалната мрежа маскиран като снимка.

Заразата се прихваща, ако потребителят кликне на линк към зловреден архив, в който вирусът е маскиран като файл с изображение „summertime-funny.jpg.exe”. Не е известно обаче каква точно вреда нанася активирането на вируса.

Подобен прийом за разпространение на вируси е често използван в социалните мрежи, както и в приложения за интернет телефония като Skype. Обикновено зловредният линк идва от името на приятел, което подвежда много потребители да кликнат на него и да инфектират компютрите си.

В много случаи така се инсталират зловредни програми, които събират лична информация за потребителите, вкл. пароли за достъп до различни услуги и номера на банкови сметки.

Препоръката към потребителите е: не кликвайте върху случайни линкове и не отваряйте файлове, които пристигат ненадейно и ви подканят към действие, без да сте сигурни, че наистина са изпратени от приятел по конкретен повод.

Коментари по темата: „Вирус, маскиран като снимка, вършее из Facebook”

добавете коментар...

  1. Митко

    “.jpg.exe” кое подяволите му е маскираното! Пише си, че е .ехе файл. Ако си толкова тъп, че да го отвориш, напълно си го заслужаваш.

  2. stenly

    ….или с OS X 😉

  3. Венци

    Вчера ми го пратиха, хубаво е човек да е с Линукс 🙂

Коментар