Китай планира гигабитов интернет в градовете

Китайците в големите градове ще сърфират в интернет със скорост 1 Gbps към края на десетилетието

Китайците в големите градове ще сърфират в интернет със скорост 1 Gbps към края на десетилетието

Китай планира мащабно разширение на каналите си за достъп до глобалната мрежа. След десет години всички големи градове в азиатската страна ще имат интернет със скорост 1 гигабит в секунда (Gbps).

Преходът към гигабитов интернет в най-развитите и гъсто населени градове ще се осъществи до 2020 година. По-малките градове ще получат към края на десетилетието скорост не по-малка от 50 мегабита в секунда (Mbps), а жителите в селата ще сърфират в мрежата с 12 Mbps.

В момента около 600 милиона китайци ползват активно интернет, сочи официалната статистика. Средната скорост на достъпа обаче достига едва 1,7 Mbps, което оставя Китай далеч зад развитите азиатски страни по този показател. Средната скорост в Южна Корея, например, е 14,2 Mbps, а в Япония достига 11,7 Mbps. САЩ са сравнително по-близо до Китай с техните 8,7 мегабита в секунда.

Китайските власти обаче са твърдо решени да наваксат изоставането, като осигурят през 2020 година широколентов достъп за над 400 милиона домакинства. Правителството иска също населението на страната да ползва активно мобилен интернет.

Планът предвижда до края на десетилетието около 85% от жителите на Китай интензивно да ползват технологии 3G и 4G. В момента само 27% от китайците влизат в интернет през 3G мрежи, а процентът на ползващите мрежи от четвърто поколение е още по-малък.

Правителството ще стимулира ръста в скоростта на достъпа до интернет по различни начини. Към тях спада и активната поддръжка на производството и продажбите на мобилни устройства, като смартфони и таблети, на територията на страната.

Все още не са известни подробности за техническата реализация на плана за повишаване на интернет скоростта в Китай. Предполага се, че ще бъде увеличен драстично броят на оптичните линии.

Коментари по темата: „Китай планира гигабитов интернет в градовете”

добавете коментар...

  1. :о)

    Понеже Китай е комунистическа страна, няма реални статистики, но за мен едно 80-90% от китайското стадо, от 1.5 МИЛИАРДНОТО китайско стадо няма достъп до компютър а живее за да работи на господарите си…какъв широколентов интернет какви 5 лева

  2. ?

    Този гигабит за целия многомилионен град ли го смятат? Защото положението с интернета там е трагично в момента.

Коментар