Биометрията ще стане основна мобилна защита

Следващият iPhone може да предложи технология за разпознаване на пръстови отпечатъци

Следващият iPhone може да предложи технология за разпознаване на пръстови отпечатъци

В следващите 3-4 години биометрията ще стане доминираща технология при защитата на мобилни устройства, прогнозира анализаторската компания Frost & Sullivan.

Бързото разпространение на смартфони и таблети е съпроводено с ръст в обема на плащанията, извършвани с мобилни устройства. В резултат на това ескалира проблемът със сигурността на плащанията.

За защита на транзакциите вече не са достатъчни обикновени данни като PAN, срок за изтичане на действието на картата и код за проверка CVC. Един от пътищата за защита на мобилните плащания са биометричните технологии – те обезпечават високо ниво на сигурност и са достатъчно прости за използване.

Първият етап при обезпечаване на защитата на мобилните плащания е защитата на самото мобилно устройство. Използването на PIN код е разумна практика в този случай. Проучванията показват обаче, че през 2011 г. над 60% от притежателите на смартфони не са използвали PIN за защита на своите мобилни устройства, коментира Frost & Sullivan.

Сред проектите за биометрични технологии за идентифициране на потребителите на мобилни устройства внимание заслужава европейският MOBIO (Mobile Biometry), който цели усъвършенстване на тези системи. Подобни проекти често използват вградените компоненти на смартфона от рода на микрофон и камера, технологии за разпознаване на лица, глас и бимодална проверка за истинност.

Така например, компанията Natural Security разработва биометрично POS решение на базата на пръстови отпечатъци. Предимството на технология е в това, че не изисква нито PIN код, нито карти.

Носят се слухове, че следващото поколение iPhone ще има датчик за отпечатъци от пръсти. Подобно нововъведение може да окаже огромно влияние върху пазара на решения за биометрична защита, предвид популярността на епълския смартфон. През 2012 г. Apple придоби компанията Authentec, разработчик на продукти TouchChip, което подсказва намеренията на ИТ гиганта от Купертино.

Някои изследователски екипи пък разработват технологии, които използват магнитното поле на човека като аналог на цифровия подпис.

Но биометричните технологии, макар и да съществуват на пазара, все още са твърде скъпи, а сложната им интеграция в мобилните устройства ограничава разпространението им. Освен това крайните потребители се нуждаят от време, за да усвоят новата технология, отбелязва Frost & Sullivan.

Очевидно е, че и доставчиците, и потребителите искат максимално сигурни мобилни услуги. Това дава основание на Frost & Sullivan да прогнозира, че в следващите 3-4 години биометричните решения ще станат доминиращо направление в развитието на технологиите за защита на мобилните устройства.

Коментари по темата: „Биометрията ще стане основна мобилна защита”

добавете коментар...

  1. Годо

    Хей Живот, здаравей, здаравей!
    Ама То май наистина ще се окаже, че има световен заговор за тотален бъдещ контрол над “обикновените” хора. След биометрията ще дойдат нано-роботчетата, невидими, които или някой ще ни ги завре в пломбата на зъб, или ще поемаме с хляба, шоколада, кафето … и “те” милите ще се групират “някъде в нас” и … ще сме видими за техните създатели отвсякъде.

  2. :о)

    Има и друга голяма причина да се натиска в насока пръстови отпечатъци 😉

    Хоп – бот 27654798987 е направил покупка на еди-коя си дата в толкова часа.
    покупката е направил ЛИЧНО ТОЙ с пръста си 😉

Коментар