Мобилните парични преводи с рекорд през 2021 г.

Ключов фактор за увеличаване на мобилните транзакции са търговските плащания
(снимка: CC0 Public Domain)

Мобилните платформи за управление на пари и плащания са обработили транзакции за повече от 1 трилион долара през 2021 г., като броят на регистрираните сметки се е увеличил с 18% на годишна база, разкрива нов доклад на GSMA.

От браншовата организация отбелязаха, че цифрата от 1 трилион долара е рекордна. Тя представлява 31% ръст на годишна база. До края на 2021 г. броят на регистрираните сметки е достигнал 1,4 милиарда в световен мащаб. Средният брой транзакции на час надхвърля 1,5 милиона.

Последният годишен доклад на GSMA за състоянието на индустрията на мобилните пари сочи, че подобен вид услуги са били активни на 98 пазара в световен мащаб, с общо 5,6 милиона агенти.

GSMA отбеляза, че един от ключовите фактори за увеличаване на мобилните транзакции е сегментът на търговските плащания. „2021 г. беше годината, в която мобилните пари започнаха наистина да се диверсифицират в посока към B2B услугите“, заяви ръководителят на отдела за развитие на мобилни устройства на GSMA Макс Кювелие.

„Освен традиционните транзакции от човек към човек, като прехвърляне на пари на семейство или приятели, индустрията сега играе роля в подпомагането на малките предприятия да работят по-ефективно и да обслужват клиентите си по-добре”, допълва той.

Въпреки, че хвали напредъка на сектора и въздействието върху финансовото приобщаване в страните с ниски и средни доходи, докладът на GSMA подчертава и колко много работа предстои тепърва. В някои страни, например, е налице значителна разлика между половете в използването на мобилни финансови услуги.

Бариерите пред по-нататъшното приемане включват липса на достъп до мобилен телефон, „липса на осведоменост за мобилните пари”, „недостиг на уместност, знания и умения”, отбелязва GSMA.

Коментар