Графенов пробив в гъвкавата електроника

Гъвкавите електронни схеми скоро ще могат да се печатат на 3D принтери, обещават учени

Гъвкавите електронни схеми скоро ще могат да се печатат на 3D принтери, обещават учени от Тексаския университет

Американки изследователи проправят пътя за масово производство на гъвкава електроника. Екип учени от Тексаския университет в Остин демонстрира ценово достъпен радиомодул – един от най-важните компоненти на днешните смартфони и таблети, направен  графен.

Модулът може да приема, обработва и предава сигнали с достатъчно висока скорост за съвременните мобилни устройства скорост, съобщи Technology Review.

Разработката обещава бурно развитие на гъвкавата електроника. Досегашните материали, тествани при изготвяне на гъвкави електронни схеми, имаха сериозни ограничения – някои бяха бавни, а други твърде скъпи за масово производство. Най-сетне учените намериха изход от ситуацията, благодарение на графеновите транзистори, споделя инж. Деджи Акинуанде, ръководител на проекта.

„Смятам, че вече уверено можем да говорим за гъвкави смартфони, таблети и други устройства за комуникации”, категоричен е специалистът от Тексаския университет.

Графенът представлява двумерна решетка, образувана от слоеве въглеродни атоми с дебелина един атом. Този материал притежава впечатляващи механични и електрически свойства, благодарение на които мнозина го считат за изключително перспективен в електронната промишленост.

Тексаските учени са успели да поместят части от радиомодула на гъвкава подложка от полимер и да ги превключват милиарди пъти в секунда – с честота 2,4 GHz за Bluetooth и 1 GHz за мобилна връзка. По време на експериментите е достигната максимална честота 25 GHz.

По-рано изследователи от други университети се опитаха да създадат гъвкави компоненти без използване на графен, но изготвянето на подобни продукти се оказа твърде скъпо. Основната цел на екипа на инж. Акинуанде е била да постигне възможно най-ниска себестойност на продукта. Учените реализирали своя замисъл, използвайки определена последователност в процеса на производство на гъвкавия модул.

Първоначално, те създали необходимите структури – изводите на транзисторите – върху пластмасова подложка, изработвайки едновременно с това листове графен върху метал. След това пренесли графена върху пластмасовата подложка. На последния етап, комбинираната структура била покрита с водонепроницаем слой.

Така описаният метод е икономичен, тъй като отпада необходимостта от обработка на самия графен, пояснява инж. Акинуанде. В момента неговият екип разработва 3D принтер, който ще позволи отпечатване на гъвкави схеми на базата на графен.

Серийното производство на подобни компоненти ще бъде усвоено в рамките на 5-10 години, обещават учените.

Коментари по темата: „Графенов пробив в гъвкавата електроника”

добавете коментар...

  1. Валери

    Че то, кой ще Ви чака толкова години. Само след няколко години, ще се пуснат масово на пазара холограмни устройства, и тази ваша разработка, ще е безвъзвратно остаряла. Под формата на холограмен смартчасовник или…… потребителят, ще вижда, и чува този с който комуникира. Не се ли вкарват в масово производство новите технологии от 1-3 години нещата се забатачват, а от това губят фирмите, и най много развойните колективи. Залудо работи, залудо нестой…. може и двупосочно? Има, и то доста над какво и как да мислите………..никой няма да Ви чака!…….

  2. клоид

    Трябва да изчистят боклука хората, не бързайте:-):-)

  3. Pet

    Щом няма конкуренция и някакъв външен натиск или друга принуда – няма да е скоро. Ще намерят хиляди причини да карат хората да купуват неефективни боклук устройства за много години. Всичко е просто бизнес и пари.

  4. пфф

    “Американски учени обещават скоро масово производство на гъвкави компоненти за смартфони и таблети, отпечатани на 3D принтер”

    “Серийното производство на подобни компоненти ще бъде усвоено в рамките на 5-10 години, обещават учените.”

    Последно? Или 5-10 година се приема за скоро?

Коментар