Очакваме 600-700 млн. евро за образование и наука

Проф. Анерия Клисарова ще настоява до 4,5 от БВП да стигне процентът за образование и наука

Проф. Анерия Клисарова ще настоява до 4,5 от БВП да стигне процентът за образование и наука

България очаква между 600 и 700 млн. евро по оперативна програма за образование и наука, съобщи в предаването „Неделя 150” на БНР министър Анелия Клисарова.

В последните четири години трудно се обръщаше внимание на науката и образованието. Водихме много преговори, за да има оперативна програма, изтъкна проф. Клисарова.

„Много сме закъснели за това въобще да има оперативна програма за образование и наука”, каза министърът, като подчерта, че всички оперативни програми са значително намалени.

Реналдо Мендметс, представителят на Европейската комисия, който отговаря за България по наука и образование, е уверил проф. Клисарова, че програмата ще бъде включена в споразумението до края на септември.

„В момента за разпределение по всички оперативни програми, без земеделието, ще останат около 6 млрд. евро. Ако сложим, както е договорено, 10% да са за образование и наука, ние очакваме между 600 и 700 млн. евро”, каза министър Клисарова, като добави, че това са само предварителни разчети.

Тя отбеляза още, че европейските средства са само за подпомагане. „Ние самите трябва да наложим, че науката и образованието са водещи в политиката на държавата. Затова се боря от 3,5 поне до 4,5 от БВП да стигне процентът за образование и наука”.

Очаква се днес да бъде назначен зам.-министър, който ще отговаря за европрограмите и за развитието на науката и образованието.

Проф. Клисарова обърна внимание и на въпроса за образованието в по-широк обхват. „Трябва да започне да се мисли още от предучилищната възраст, неслучайно затова искаме да направим и новия закон. За да има кой да прави висше образование и наука в държавата, трябва да имаме и много силно средно образование, умни, грамотни и мислещи деца”, заяви министърът.

Коментар