Спецслужбите наричали Стив Джобс „големия брат”

Кой би могъл да знае през 1984 г., че Стив Джобс ще стане "Големият брат"...

Кой би могъл да знае през 1984 г., че Стив Джобс ще стане “Големият брат”…

Шпигел публикува нови скандални данни около дейността на американката Агенция за национална сигурност (NSA) на САЩ. В центъра на вниманието попада и Стив Джобс заедно с основаната от него компания Apple.

Според секретните документи, изнесени в немската медия, спецслужбите на САЩ могат да получат достъп до данните във всеки смартфон независимо от операционната система. NSA не се свени в своите доклади да нарича с различни прозвища Apple, нейният дългогодишен мениджър Стив Джобс и дори потребителите на марката.

На секретни слайдове на агенцията е показано изображение на Стив Джобс с надпис „Кой е знаел през 1994 година, че той ще стане големият брат…”, като явно се прави асоциация с прословутата книга на Оруел. На друг слайд с потребители на iPhone следва продължението „…а зомбита ще бъдат клиентите?”.

Слайдовете на NSA са подготвени във връзка със скандала от април 2011 г., когато експерти от областта на компютърната сигурност откриха, че iPhone и iPad съхраняват подробни данни за придвижването на своите притежатели. В официално съобщение Apple заяви, че не следи потребителите. Компанията побърза също така да пусне извънредно обновление за iOS, което позволява изключване на функцията за събиране на геоданни от мобилното устройство.

Коментар