3D принтерите скоро ще се купуват като копири

Понякога физическият модел е по-добър за визуализация дори от най-добрата 3D графика

Понякога физическият модел е по-добър за визуализация дори от най-добрата 3D графика

Бизнесът скоро ще започне да купува 3D принтери така, както купува копирни машини. Главният фактор за навлизане на този нов тип устройства в употреба са падащите им цени.

Първите 3D принтери се появиха в края на 90-те години на миналия век. Въпреки че бяха скъпи  и обемисти, тези машини позволиха на компаниите да създават пълноразмерни 3D модели на нови компоненти и дори на цели продукти – у дома, директно от CAD/CAM софтуера, по-бързо по-евтино отколкото използването на външни услуги за прототипи.

В последните 15 години 3D принтерите поевтиняха и същевременно възможностите им нараснаха. Докато ранните устройства работеха с ограничен брой материали, обикновено смола или пластмаса, и бяха подходящи само за печатане на малки прототипи, то днешните 3D принтери ползват широк набор от материали за печат, вкл. метали.

Въпреки че вниманието сега е насочено към малките и евтини 3D модели, индустриалните приложения също са важни за развитието на пазара. Няколко екипа на Формула 1 вече използват 3D печата за умалени тестови модели и пълноразмерни компоненти, а производители на самолети като Боинг дори създават сложни части с тези устройства.

Навлизането на 3D принтерите в употреба ще става бързо. Анализаторската компания Gartner прогнозира, че продажбите на подобни машини ще нараснат с 49% тази години и ще се удвоят през 2015-та. Става въпрос за пазара на 3D принтери с цени под 100 000 долара.

Напоследък се наблюдава сериозно раздвижване в най-евтиния сегмент. Търговските вериги започват да продават 3D принтери на цени под 2000 долара, предназначени както за любители, така и за малкия бизнес.

Интересни неща се случват и в корпоративния сегмент. Графичният разработчик Nvidia, прогнозира, че компаниите ще започнат да разработват сложни 3D модели със софтуер и да ги печатат на 3D принтери, използвайки облачни услуги  – така ще избегнат покупката на скъпо компютърно оборудване за 3D разработки и на принтери за отпечатване на моделите.

В момента 3D печатът е ограничен основно до производствените предприятия и дизайнерските студия. Постепенно обаче технологията ще навлезе в области като архитектурата и медицината. Понякога физическият модел е по-добър за визуализация дори от най-добрата 3D графика.

Вероятно след няколко години компаниите ще последват примера на екипите от F1 и ще започнат да използват 3D машините за производство на части за всякакво оборудване. Едва ли са пресилени прогнозите, че 3D принтерите ще се купуват от бизнеса така както копирните машини.

Коментар