Тогоанец създаде 3D принтер от е-отпадъци

Изобретател от Западна Африка направи 3D принтер от електронни отпадъци. Самоделното устройството е напълно функционално.

Коджо Афате Гнику от Того е конструирал 3D принтер от части от счупени скенери, компютри, принтери и други е-отпадъци. Напълно функционалният „направи-си-сам” принтер е струвал на своя създател нищожно малко пари – само 100 долара.

Същевременно устройството спестява на околната среда вредните отпадъци от електроника, които иначе отиват на сметищата, съобщи GreenTech.bg.

Излязлото от употреба електронно оборудване е един от най-бързо растящите източници на отпадъци, тъй като потребителите често заменят морално остарелите устройства. Вместо да оставя е-отпадъците да се трупат на камари или да засипват депата, Коджо решил да ги използват за части, за да се създаде евтин 3D принтер – собственоръчно.

Гнику всъщност е част от WoeLab – хакерска група от град Ломе – и има големи планове за свой проект за рециклиране. Според неговата страница за обществено финансиране, той работи по проекта „WAFATE to Mars”,  който цели да направи машини от рециклирани електронни отпадъци, които да са готови за изследователски мисии на Марс.

Системи като 3D принтера на младия изобретател могат да станат важна част от мисиите на Червената планета, ако успеят да се реализират.

Устройството се състои предимно от материали, които Гнику събрал от двор за вторични суровини в Ломе, но все пак му се наложило да си купи няколко части. Цялата система струвала на изобретателя около 100 долара – доволно малко за това, което е постигнал – настоящите модели на пазара струват хиляди долари.

В своя уеб сайт Гнику пише, че проектът ще „постави технологиите в нуждаещите се ръце и ще даде на Африка възможност да не бъде само зрител, но да играе водеща роля в… индустриалната революция”.

Коментари по темата: „Тогоанец създаде 3D принтер от е-отпадъци”

добавете коментар...

  1. имигрант

    Нямам думи! Африканска държава като Того, смятана за принадлежаща към Третия Свят, е на път да ни задмине. Колко българи (българите били велики изобретатели) са направили подобно нещо?

Коментар