Е-идентификацията на козите и овцете остава задължителна

С решение от днес Съдът на Европейския съюз потвърди задължението за индивидуална електронна идентификация на овцете и козите. Съдът констатира, че със задълженията на овцевъдите и козевъдите да идентифицират индивидуално и електронно животните си, както и да поддържат актуален регистър на стопанството, не се нарушават нито свободата на стопанската инициатива, нито принципът на равно третиране.

Всяко животно трябва да бъде идентифицирано с два идентификатора - традиционна ушна марка и електронно устройство

Всяко животно трябва да бъде идентифицирано с два идентификатора – традиционна ушна марка и електронно устройство

Макар да е възможно тези задължения да ограничат упражняването на свободата на стопанска инициатива, те все пак са оправдани от легитимни цели от общ интерес, а именно – ветеринарно-санитарна защита, борба с епизоотичните болести и хуманно отношение към животните, както и за изграждане на вътрешния пазар на търговия с тези животни.

Е-идентификацията улеснява проследяването на всяко животно и по този начин позволява на компетентните органи в случай на епизоотична болест да предприемат необходимите мерки, за да избегнат разпространение на заразните болести по овцете и козите, съобщи Европейската комисия.

Днешното съдебно постановление е в отговор на иск от страна на германски овцевъд, притежаващ 450 овце майки, до Административния съд в Щутгарт, Германия, с който той моли да бъде установено, че няма задължение за индивидуална идентификация и за индивидуална електронна идентификация на отглежданите от него животни, както и задължение за поддържане на регистър на стопанството. В този контекст Административният съд в Щутгарт поиска от Съда на ЕС да прецени дали посочените задължения са валидни, или са в противоречие със свободата на стопанската инициатива и принципа на равно третиране.

До избухването на сериозната епидемия от шап през 2001 г. овцевъдите и козевъдите е трябвало да маркират животните си само с ушна марка или татуировка, за да може да се определи, че идват от стопанството им. Животновъдите е трябвало също така да поддържат регистър, включващ общия брой овце и кози в наличност в стопанството всяка година.

По време на тази епидемия обаче се е наложило да бъдат заклани няколко милиона животни, поради неидентифицирани овце и липса на проследяване, за да се установи след това, че голяма част от тях не са били заразени. Освен това се е оказало необходимо да се въведат различни ограничения в рамките на Съюза и да се забрани в световен мащаб износът на добитък, месо и животински продукти от Обединеното кралство.

За да се гарантира по-ефективното предотвратяване на такива епидемии и да се подобри механизмът на търговията с овце и кози между държавите членки, законодателят на Съюза въвежда нова система, съгласно която всяко животно трябва да бъде идентифицирано с два идентификатора, а именно традиционна ушна марка и електронно устройство. Последният идентификатор може бъде под формата на електронна ушна марка, болус за преживяне, поставен чрез инжекция транспондер или електронна марка на надкопитната става.

Идентификацията на всяко животно трябва да се вписва в регистър на стопанството. Освен това, когато дадено животно напуска стопанството, движенията му следва да се записват в документ, който го придружава. В допълнение, от всяка държава членка се изисква да създаде централен регистър или компютърна база данни, в който/които да са вписани всички стопанства, намиращи се на нейна територия, и да прави опис на отглежданите в тях животни на равни интервали.

Коментари по темата: „Е-идентификацията на козите и овцете остава задължителна”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    за разлика от козите, хората в момента не са задължени да им бъде поставен подобен чип за идентификация и проследяване

  2. Anonymous

    Спрямо хора отдавна са “приложени”

  3. Анонимен

    И какво ще стане ако подобни “неоспорими” доводи се приложат и спрямо хора?…

Коментар