Имплантират чипове на всички носорози в Кения

Природозащитната организация WWF ще финансира инициатива в Кения за опазване на популацията на носорозите. С отпуснатите средства ще бъдат закупени и имплантирани микрочипове в телата на 1000 животни от застрашения вид, за да могат рейнджърите да наблюдават какво се случва с тях.

Проектът предвижда и закупуване на съответните скенери. Бройката от 1000 чипа не е случайна – приблизително толкова са носорозите, които живеят в Кения. Микрочиповете ще бъдат имплантирани в рогата на животните. По този начин Kenya Wildlife Service ще може да ефективно да следи носорозите и да събира доказателства срещу бракониерите.

Комбинацията от специализираната система с микрочипове и съдебна ДНК технология ще позволи 100% проследимост на носорозите и техните рога в Кения. Този подход ще защити животните в страната и ще помогне в борбата с бракониерството в национален и глобален мащаб, коментира WWF.

За реализиране на проекта ще бъдат заделени 16 170 долара. Бракониерите обаче отдавна използват модерни технологии за проследяване и убиване не носорози и мярката срещу тях вече е закъсняла.

Рогата на тези животни се продават на цена от 65 до 243 долара за килограм, в резултат на което в последните пет години броят на убитите носорози рязко нарасна.

Коментари по темата: „Имплантират чипове на всички носорози в Кения”

добавете коментар...

  1. Anonym

    Природозащитната организация WWF ще финансира инициатива в Кения за опазване на популацията на динозаврите.

Коментар