Представихме „Цифрова България” на форум в Сеул

Данаил Папазов посочи като основен приоритет  осигуряването на бърз интернет в цялата страна

Данаил Папазов посочи като основен приоритет на програмата „Цифрова България” осигуряването на бърз интернет в цялата страна

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов представи националната програма „Цифрова България” на Глобалния форум за електронно правителство в Сеул.

„Основен приоритет на програмата е осигуряване на бърз интернет на територията на цялата страна, така че до 2020 г. над 50% от домакинствата и бизнеса да могат да използват световната мрежа и електронни услуги със скорости по-високи от 100 Mbps”, заяви министър Папазов.

По думите му, за постигане на тази цел, на първо място трябва да бъде решен въпросът с покритието на малките градове и селските райони. Това ще стане чрез инвестиционни проекти в отдалечените места, изграждане на безжичен широколентов достъп в общините и  високоскоростна свързаност на читалища, медицински заведения, кметства. Проектите ще бъдат финансирани чрез публично-частни партньорства и новите оперативни програми за периода 2014-2020 г.

Министър Папазов посочи като втора основна цел разработването и предлагането на електронни услуги за гражданите и бизнеса. Той отчете, че е подготвена нова нормативна база, като се ревизира националната стратегия и се разработва нов Закон за електронното управление.

Проектите в е-управлението са насочени към поетапно доизграждане на инфраструктурата на електронното управление и развиване на единната среда за обмен на данни и услуги. Вече функционира обновеният портал на електронното управление, съобщи МТИТС. На него са качени няколко стотин електронни и справочни услуги, както и връзки към определени институции.

До края на 2013 г. се предвижда пробна експлоатация на новата визия и функционалност на портала, а от 2014 г. от него ще се ползват реални е-услуги.

Коментар