VESA подготвя стандарт за micro-DisplayPort конектор

micro-display port - ins

Сегашните конектори не са удобни за ултратънките лаптопи, таблети и смартфони, но VESA има решение на проблема

Конекторът mini-DisplayPort е достатъчно тънък, за да пасне на ноутбуци и настолни графични карти, но не така стоят нещата при ултрабуците, таблетите и телефоните. Ето защо VESA подготвя нов стандарт, наречен micro-DisplayPort.

Новият конектор има размери 5,4×8,3 мм и ще поддържа достатъчно високи скорости за предаване на качествено видео към всички типове монитори и телевизори, вкл. панели с резолюция 3840×2160 пиксела (4K) и дори по-високи от нея, твърди VESA в прес съобщение.

„Търсенето на тънки мобилни системи расте. Представете си споделяне на видео, снимки, презентации и друго визуално съдържание директно от вашия таблет или смартфон на 4K-UHD екран. Един елегантен видео конектор с микро размери ще позволи на следващото поколение мобилни устройства да взаимодействат с постоянно разширяващия се масив от външни дисплеи”, коментира Джим Хънкинс, системен архитект във VESA.

Работната група по micro-DisplayPort ще осигури обратна съвместимост със съществуващите DisplayPort устройства, уверяват експертите на стандартизиращата организация. VESA се надява конекторът micro-DisplayPort да бъде широко приет от индустрията при създаването на атрактивни и ценово-ефективни устройства.

Коментар