Летящи коли излизат на пазара след две години

На земята, аеромобилът със сгъваеми крила работи с обикновен бензинов двигател

На земята, аеромобилът със сгъваеми крила работи с обикновен бензинов двигател

В близките години, най-вероятно през 2016-та, компанията Terrafugi ще пусне на масовия пазар своя уникален летящ автомобил. Колата е сертифицирана от американските регулатори, а цената й ще бъде 280 000 долара. Над 100 бройки от модела Transition вече са поръчани за производство, съобщи в интервю за BBC вицепрезидентът на Terrafugia – Ричард Герш.

За да управлява самолета-трансформър, човек трябва да има лиценз за пилот и обикновена шофьорска книжка. На земята, този аеромобил със сгъваеми крила работи с обикновен бензинов двигател. Във въздуха обаче Transition включва витлов двигател Rotax 912ULS с мощност 100 конски сили.

За да набере височина, Transition се нуждае от писта или обикновен път с дължина минимум 500 метра

За да набере височина, Transition се нуждае от писта или обикновен път с дължина минимум 500 метра

При пълен резервоар, машината може да измине 787 км във въздуха и 105 км на земята. Transition се превръща от кола в самолет само за една минута. С напълно разперени крила този трансформър може да развие скорост от 185 километра в час.

Terrafugi Transition е първият проект за аеромобил в САЩ, сертифициран от две ведомства – за наземен и въздушен транспорт, съответно Националната администрация за безопасност на пътното движение (NHTSA) и Федералната служба за управление на гражданската авиация (FAA).

Във въздуха обаче Transition включва витлов двигател Rotax 912ULS с мощност 100 конски сили

Във въздуха обаче Transition включва витлов двигател Rotax 912ULS с мощност 100 конски сили

За да набере височина, Transition се нуждае от писта или обикновен път с дължина минимум 500 метра. Разработчикът ще реши този проблем със следващия модел – TF-X, който има хибриден задвижващ механизъм, оборудван със система за вертикално излитане и кацане. Максималната скорост на новия модел във въздуха ще достига 320 км/час.

Terrafugia TF-X ще има напълно електронно управление. Шофьорът ще указва на компютъра само точката на кацане и няколко резервни площадки, а системата сама ще управлява полета, анализирайки условията. Аеромобилът ще бъде оборудван с резервен парашут и система за аварийно автоматично кацане. По думите на Герш, проектът Terrafugia TF-X може да стане реалност след 8-10 години.

Освен американската компания, върху подобен аеромобил работи група инженери от Словакия начело със Стефан Клейн, който има опит като дизайнер в BMW и Volkswagen. Неговият проект се нарича Aeromobil.

Словашката машина разчита на двигател със 100 конски сили, достига скорост 160 км/ч на земята и 200 км/ч във въздуха и може да измине около 700 км. По думите на Клейн, аеромобилът ще се появи на пазара до края на 2015.

Коментари по темата: „Летящи коли излизат на пазара след две години”

добавете коментар...

  1. raya nikolaeva nikolova

    vijdalasam i po qki ne6ta naprimer hoverboard
    ne sum li prakomentar

  2. :о)

    Яко…колегата ги чака, за да се отърве от задръстванията 🙂

Коментар