Google пусна интерактивна карта на обезлесяването

Google Earth стартира първата интерактивна карта с висока резолюция, показваща глобалното обезлесяване. Проектът е разработен в сътрудничество с Университета на Мериленд, НАСА и USGS чрез анализиране на 654178 сателитни снимки от последните десет години.

Картата с висока резолюция показва горската покривка и загубата на такава в глобален мащаб

Картата с висока резолюция показва горската покривка и загубата на такава в глобален мащаб

Надеждата е, че интерактивната карта ще помогне в борбата с обезлесяването, предвид тревожните данни от проучвания, които показват, че тропическите гори губят по 2 101 квадратни километра всяка година, съобщи GreenTech.bg.

Картата с висока резолюция е направена чрез най-нови компютърни технологии, без които ще са необходими 15 години за обработка на всички изображения. Картата може да се мащабира до 30 метра и показва горската покривка и загубата на такава в глобален мащаб.

Освен това картата предлага възможност за избор кои данни да показва: потребителите могат да видят обезлесяването според факторите, които го причиняват – сеч за ферми, дърводобив, пожари и урагани.

Картата може да даде значителен принос в борбата с обезлесяването, но също така и предоставя данни за определяне на последиците от изменението на климата, свързани с изчезването на горите. Тя може да се използва от обществеността, правителствата и различни организации, за да се стимулира въвеждането на по-добри политики за защита на световните гори.

Коментар