Alcatel-Lucent постигна 1,4 Tbps интернет скорост

Flexgrid технология увеличаваи плътността на каналите по съществуващите оптични линии

Flexgrid технология увеличава плътността на каналите по съществуващите оптични линии

Производителят на телекомуникационно оборудване Alcatel-Lucent и британският оператор BT направиха успешен експеримент с терабитови скорости за предаване на данни.

Използвайки оптика, компаниите са постигнала скорост от 1,4 терабита в секунда (Tbps) между изследователския център BT Adastral Park в Съфолк и BT Tower в Лондон, съобщи Alcatel-Lucent.

По време на експеримента е използвана технология, известна като Flexgrid – тя променя честотната празнина между каналите за предаване на данни, която обикновено е 50 GHz. Увеличавайки плътността на каналите по съществуващите оптични линии на оператора, Flexgrid вдига ефективността на предаването на данни с до 42,5%, спрямо стандартните мрежи.

Обединени са седем канала по 200 Gpbs за постигане на сумарен капацитет на канала от 1,4 Tbps. Честотната дупка между каналите е редуцирана от 50GHz на 35GHz. Постижението се счита за нов световен рекорд за интернет скорост по оптика и разкрива потенциала на мрежата на британския оператор BT. Подобна скорост осигурява предаване на 44 некомпресирани HD филма за секунда.

Коментар