Бил Гейтс: Край на бедността през 2035 г.

Бил Гейтс, основател на Microsoft и настоящ председател на борда на директорите на компанията, разсея широко разпространените митове за бедността. През 2035 година практически няма да останат бедни страни, написа той в ежегодното си отворено писмо.

Три предубеждения възпират както богатите, така и обикновените хора от меценатство: бедните страни са обречени да останат бедни; чуждата помощ е безполезно изразходване на средства; спасението на живота в страните от третия свят води до пренаселване. Бил Гейтс опровергава всичко това.

Според него, от 90-те години на миналия век броят на хората, живеещи под чертата на бедността, е намалял двойно и в момента е около 1 милиард. Дори в Африка, която се счита за най-безперспективния регион, хората забогатяват: през последните 15 години доходите в страните на юг от Сахара са нараснали с две трети – от 1300 до 2200 долара. Седем държави от континента влизат в челната десетка на най-бързоразвиващите се икономики за последното десетилетие.

Бил Гейтс не е съгласен, че богатите държави харчат твърде много за помощ на бедните. Най-щедрата страна в света, Норвегия, отделя под 3% от бюджета си за благотворителност, а при САЩ този показател е под 1% (около 30 млрд. долара годишно), но обикновените американци смятат, че помощта за бедните страни отнема 25% от държавния бюджет.

Много богати хора са убедени, че помощта няма да стигне до нуждаещите си, тъй като отпуснатите средства ще бъдат откраднати. Бил Гейтс признава за проблема, но същевременно приканва богатите да не бъдат толкова категорични.

Счита се също така, че бедните страни привикват към отпусканите им средства и престават да се развиват. Това не е така, смята Бил Гейтс и припомня, че Мароко, Бразилия, Мексико, Чили, Коста Рика, Перу, Тайланд, Сингапур и Малайзия по-рано са получавали значителна помощ, а днес са напълно самостоятелни и развити държави.

Мнозина се опасяват от пренаселване на планетата. В частност, посочват се страни като Афганистан, където дори при висока смъртност сред децата, населението ще се увеличи с 30-55 милиона до 2050 г. Според Бил Гейтс обаче, подобряването на жизнения стандарт води не до ръст, а до спад в раждаемостта. В Тайланд, например, от 70-те години на миналия век нивото на раждаемост е намаляло от 6 на 2 деца за една жена в рамките на две десетилетия.

Данните сочат, че през 2013 г. американците са похарчили за благотворителност рекордните 416,5 млрд. долара (+8,6%). Три четвърти от тази сума е предоставена от редовите граждани (310,8 млрд. долара), благотворителните организации са осигурили 18,6% (57,8 млрд. долара), а корпорациите са дали 9,7% (20,1 млрд. долара). Последните обаче търпят все повече критики – така например, най-големите банки в САЩ са изразходвали за благотворителност под 0,2% от годишните си приходи.

Бил Гейтс вярва, че ако успее да стимулира щедростта на богатите, то към 2035 г. в света практически няма да останат бедни страни. В момента, по данни на Световната банка, броят на бедните държави е 35. От нищетата обаче няма да се спасят Северна Корея, Хаити и няколко страни от Централна Африка.

Коментари по темата: „Бил Гейтс: Край на бедността през 2035 г.”

добавете коментар...

  1. Шменти Капели

    Аз също искам да управлявам потоци милиарди от чужди дарения и да ги разпределям вземайки си комисионни. Мухахха ха хаа ххаах … :-O)))))

  2. Киро Пасковски

    Кога да чакаме дядо Бил Гейтс да вземе чуждите пари от други милиардери и у България да раздаде поне по 1 милион долара на глава от българското население? За да можем да си купим зелен хайвер.

  3. simo

    ti si edin ot tiah kopele

  4. батко ви

    А глупави ще има ли?

Коментар