NSA следяла чрез приложението Angry Birds

Спецовете на NSA получават ценна информация през популярни мобилни приложения като Angry Birds

Спецовете на NSA получават ценна информация през популярни мобилни приложения като Angry Birds

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и британски специалисти са разработвали съвместно от 2007 година начини за събиране на данни от потребителите на смартфони и таблети чрез популярни мобилни приложения.

Това става ясно от разсекретени нови документи от бившия агент Едуард Сноудън, публикувани в множество западни издания, вкл. Ню Йорк Таймс, Гардиън и др.

Данните, предавани от мобилните приложения към рекламни мрежи, съдържат не само информация за версия на операционната система и резолюция на дисплея, но и  важни за службите сведения като например местонахождение на потребителя, възраст, пол, семейно положение и др. Някои програми дори предават информация за сексуалните предпочитания на потребителите.

Документът, изнесен от Сноудън, не разкрива пълния списък от приложения, чрез които NSA следи, но вече е известно, че към тях се отнася популярната игра Angry Birds. Към момента тази програма е свалена повече от 1,7 милиарда пъти, което означава, че службите могат да следят през нея огромен брой хора.

За да получат достъп до данните, експертите на NSA не е нужно да проникват в устройствата на потребителите – достатъчни са стандартните инструменти за контрол, които вече са вградени в системите за комуникации.

В един от слайдовете на NSA се съдържа следният текст: „Нашата цел решава да качи снимка, направена с камерата на мобилния телефон, в социална мрежа. Какво можем да получим? Адрес на електронната поща, номер на телефона, списък с приятели, геолокационни данни и много друга информация, вкл. изображения”.

По-рано представител на Rovio (разработчик на Angry Birds) заяви, че компанията не е била информирана за подобна активност от трети лица. От разработчика отхвърлят също така подозренията, че компанията е сътрудничила по някакъв начин на специалните служби в следенето на нейни потребители.

Коментар