Макс Телеком пуска национална 4G LTE мрежа

4G LTE е безспорно най-доброто решение за мобилен интернет достъп, заяви Питър Ковел, изпълнителен директор Макс Телеком

„4G LTE безспорно е най-доброто решение за мобилен интернет достъп”, заяви Питър Ковел, изпълнителен директор на Макс Телеком, по време на пресконференция в София

Макс Телеком планира да пусне тази година национална 4G LTE мрежа в спектъра 1800 MHz, стана ясно на пресконференция в София. Журналистите дори тестваха връзка между крайни LTE устройства и таблети със скорост 67 Mbps.

В момента операторът тества и оптимизира мрежата от четвърто поколение. 4G LTE услуги ще бъдат предоставени на крайни потребители през първата половина на годината.

„4G LTE е безспорно най-доброто решение за мобилен интернет достъп, от гледна точка на скорост и времезакъснение. Българските потребители ще имат огромни ползи от тези високоскоростни услуги”, заяви Питър Ковел, изпълнителен директор на Макс Телеком.

Компанията планира да осигури пълно 4G LTE покритие навсякъде на закрито и на открито в рамките на пет години, като започне с големите градове и курортите. При старта на услугите, 4G LTE мрежата ще покрива над 20% от българското население, обеща операторът.

„4G LTE позволява по-бързо браузване, използване на интерактивна телевизия, HD видео стрийминг, групови видео разговори и интерактивни онлайн мобилни игри”, добави Ковел.

В тестове за предаване на данни между крайни LTE устройства и таблети бе постигната скорост 67 Mbps

В теста за предаване на данни между крайни LTE устройства и таблети бе постигната скорост 67 Mbps

Според последни проучвания, 4G LTE набира все по-голямо приложение по света – 263 LTE мрежи в 97 държави са пуснати в търговска експлоатация, от които 112 са открити само през 2013 г. Очаква се броят им да надмине 447 до края на 2014 г.

456 оператора в 135 страни са заявили ангажимент в изграждането и експлоатацията на 4G LTE, а 1800 MHz е най-широко използваният спектър за внедрявания, който обслужва милиони абонати на 44% от мрежите. Този спектър до голяма степен ще подпомогне международния роуминг за мобилен пренос на данни.

Въвеждането на гласови услуги чрез 4G LTE, т. нар. VoLTE, ще нараства също през 2014 г. и подобни услуги ще станат широко достъпни през 2015 г. С помощта на VoLTE, абонатите могат да използват HD глас и други услуги на своите LTE смартфони.

1240 са пуснатите в експлоатация 4G LTE устройства, от които 455 (36%) са смартфони – доминиращата категория мобилни устройства. Таблетите също набират популярност.

България изостава малко от световните тенденции, което е странно, имайки предвид, че страната е водеща в света по отношение на високоскоростен широколентов интернет, коментираха от Макс Телеком.

Коментари по темата: „Макс Телеком пуска национална 4G LTE мрежа”

добавете коментар...

  1. Патил

    тцтцтцТЦТЦ

  2. Правец

    Тея не фалираха ли ? Приятел работеше при тях, бавеха му заплатата с по 3-4 месеца. И без пари да пуснат нета, пак няма да им го ползвам.

  3. Vasko

    Как може да продаваш нещо и от 3 месеца да не зареждаш стока ? Когато и да проверя в сайта им . Бисквитките винаги са изчерпани …. Що за търговци сте ?

  4. Ivan

    Мобилния Интернет на телекомите е недоразвития, а не хората. Продължават алчно да предлагат скъп мобилен Интернет, който уж бил на изгодна цена и уж бил неограничен щом минеш лимита с определения обем на трафик от данни скоростта пада на така наречения неограничен Интернет.

Коментар