Сочи породи вълна от олимпийски спам

Олимпиадата в Сочи привлича спамърите като магнит

Олимпиадата в Сочи привлича спамърите като магнит (снимка: Sochi2014.com)

Големите световни събития винаги са привличали като магнит киберпрестъпниците. Олимпиадата в Сочи не прави изключение и вече активира спамърите, които ще я използват като примамка за вниманието на потребителите.

Компанията за сигурност Лаборатория Касперски засече т.нар. олимпийски спам, който използва спортното събитие в Русия, за да рекламира различни стоки и услуги или да разпространява зловредни файлове и линкове. Така например, някои от нежеланите електронни писма оферират часовници, които имитират известни модели, уж носени от олимпийските шампиони.

Налице е и добре познатият нигерийски спам. Мошеници, представящи се за туристи, които ще посетят Сочи, предлагат на потенциалните си жертви да съдействат в превода на огромни суми за резервации на хотели и други услуги, като целта им е да получат обратна връзка с конфиденциални данни на заинтересованите.

Голяма част от олимпийския спам се изпраща от Китай. Традиционно, азиатската страна е най-големият разпространител на нежелана е-поща с дял от близо 23% през миналата година.

Коментар