НАСА търси частни компании за усвояване на Луната

Космическите програми на НАСА започват да се комерсиализират – скоро частни компании ще добиват метали и Хелий-3 от Луната

Космическите програми на НАСА започват да се комерсиализират – скоро частни компании ще добиват метали и Хелий-3 от Луната

НАСА започна да приема заявки от частни компании за добиване на полезни изкопаеми от Луната. Така космическите програми вече ще имат не само научна, но и комерсиална цел.

Съвместно с корпорациите, НАСА ще разработва находища от Хелий-3 и редки метали, които са доста ценни за индустрията. Първоначално космическата агенция ще си партнира с бизнеса в програма за лунни товарни превози, известна като CATALYST (Lunar Cargo Transportation and Landing by Soft Touchdown), съобщи TheVerge.com.

Договорите с корпорациите ще спестят на държавата бюджетни средства за развитие на лунната програма. Парите ще идват от инвеститори, а НАСА ще осигури доказано работещи технологии.

По-рано агенцията започна партньорство с частния бизнес за обслужване на Международната космическа станция и вече има положителен опит в подобни инициативи. Напоследък НАСА изпитва недостиг на финансиране за космическите си програми и затова логично търси помощ от бизнеса.

Така например, съвместно с частната компания Planetary Resources, агенцията събра необходимите средства за подобряване на своята система за откриване на астероиди. В бъдеще Planetary Resources ще добива полезни изкопаеми от астероидите, така че и за нея партньорството е изгодно.

Съгласно космическия договор от 1967 година обаче, нито едно правителство не може да претендира за права върху Луната, а това означава – и върху нейните ресурси. От друга страна, идеята за добив на полезни изкопаеми от земния спътник по онова време не е била актуална, така че е възможно международното право в космическата област да бъде променено.

Коментар