СофтУни се готви за старт при огромен интерес

Срокът за кандидатстване в софтуерния университет е удължен, официалното откриване е в края на февруари

Срокът за кандидатстване в софтуерния университет е удължен, официалното откриване е в края на февруари

Проектът на Светлин Наков за първия по рода си софтуерен университет у нас се радва на силен интерес от страна на младите хора в България.

От сайта на СофтУни става ясно, че срокът за кандидатстване за първото подготвително ниво е удължен до 23 февруари (неделя), именно поради големия интерес. На 24 февруари одобрените ще могат да изберат в кои дни и часове да посещават занятия. Те ще започнат в началото на март и ще се провеждат 2 пъти седмично (по 4 астрономически часа) за 1 месец. Приемните изпити по програмиране ще се проведе в седмицата от 14 до 20 април, уточняват от университета.

Студентите, които искат да се явят направо на приемния изпит също трябва да кандидатстват. Подаването на документи за тях ще продължи и след 23 февруари.

Междувременно, университетът получи подкрепа от ВТУ „Тодор Каблешков”, което ще предостави 75 места в общежития за студентите на СофтУни. От тях ще могат се възползват студенти в присъствена форма. Класирането за общежитие ще е въз основа на успеха на кандидатствалите и е до изчерпване на свободните места.

Цената за един човек на месец варира от 46 до 133 лв, в зависимост от типа на стаята. Има облекчение на месечните наеми за студенти на СофтУни, които същевременно са студенти на държавен ВУЗ.

Първият по рода си университет за практическо обучение на софтуерни инженери у нас ще бъде открит официално в края на февруари 2014 г. СофтУни ще предложи висше образование, насочено към практиката, професия и работа за софтуерни специалисти. Университетът е разположен в бизнес сграда в столичния кв. Хаджи Димитър.

За СофтУни, както и за цялата софтуерна индустрия, най-важен е практическият опит, посочват от университета. По време на обученията студентите ще разработват проекти в екип, следвайки утвърдените практики в софтуерната индустрия, и ще трупат опит с програмиране и практическата разработка на софтуер.

Обучението в Софтуерният университет е разделено на 6 нива с продължителност по 4 месеца.

През първите 3 нива (1 година) студентите учат основи на програмирането и уеб технологиите, обектно-ориентирано програмиране, бази данни и софтуерни технологии, използвани широко в практиката. Те са в интензивна форма на обучение и оформят начални умения на един софтуерен инженер.

След първата година е предвидено повечето от студентите да започнат работа в софтуерни фирми. Следващите 3 нива се провеждат с по-намалено натоварване и предоставят по-тясна специализация за студентите. Те включват обучение по хардуер и системна администрация, софтуерно инженерство и управление на ИТ проекти, софтуерни технологии за напреднали, бизнес умения за ИТ специалисти, компютърна графика, интелигентни системи и др.

Предлага се опция и за получаване на университетска диплома за висше образование от един от университетите-партньори на СофтУни след допълнително обучение с продължителност 1 или 2 години в избрания ВУЗ.

Коментари по темата: „СофтУни се готви за старт при огромен интерес”

добавете коментар...

  1. Dobri

    Виж ся аз инженер станах в УАСГ. Там те карат да мислиш като иженер. Да решаваш проблеми и тн. В ТУ това нещо липсва. Аз съм изравнително обучение и съм пропуснал доста неща, но все пак от това което виждам е пълна загуба на време.

  2. (o:

    Виждам, че има двама Добри.

    Аз, за разлика от Dobri, в ТУ съм учил quicksort, рекурсии, линейно оптимиране (включително симплекс метода), динамично програмиране …

    Да, образователната система се скапва, но не от самосебе си, а съвсем целенасочено. Но, да не изпадаме в конспираторски теории.

    До Добри Божилов:

    На дипломата ми за средно образование пише “Специалист по Програмно Осигуряване”. Има и полу-висши учебни заведения, чиято функция е да дадат професия на хора, които не искат висше образование.

    Не знам кой ви втълпи в главите, че всички трябва да са висшисти?! Работата на университета НЕ Е ДА ПОДГОТВЯ РАБОТНИЦИ! Работата на университета е да подготвя ИНЖЕНЕРИ. Тези, които ПРОЕКТИРАТ и раздават задачи на работниците.

    На тема CEO-та дори не искам да коментирам безкрайните турбо-малоумия. Най-добрите CEO по света са точно ИНЖЕНЕРИ или даже занимаващите се с наука, не луковите глави завършили “Бизнес Администрация”.

    Примери: Лари Пейдж, Сергей Брин, Джеф Безос, Елън Мъск (PhD приложна физика). Стив Джобс също е изкарал доста време като обикновен инженер преди Apple.

    Та, хайде да не си говорим глупости за целта на ВИСШЕТО образование. Да, за да копаш с мотиката, висша математика не ти трябва, нито физика. Но, и диплома не ти трябва.

  3. Добри Божилов

    Причината да има такива като Наков е пълното крушение на образователната система, която просто не може да отговори на потребностите. И това е не само в България, а и по света изцяло. Сигурно сте забравили, но преди Наков имаше, и все още има, друга паралелна образователна система – тази с курсовете на самите корпорации, наречена също “сертифициране”. Майкрософт не знам си какъв инженер, солюшън дивелопър, Сиско инженер и пр. Завършваш такъв курс (който може да е и 3 месеца), взимаш сертификат и имаш работа навсякъде по света, вкл. в България за хиляди левове. В някои случаи си научил просто най-ползвания рутър на Сиско да администрираш, и си готов. В някой случаи, разбира се, си научил много повече – особено по-скъпите курсове, дето са и по-дълги.

    Та тази паралелна образователна система възникна именно защото университетите са супер консервативни, обучават хора много бавно, и ги учат на всевъзможни ненужни неща. А икономиката има нужда от нещото, наречено РАБОТНИЦИ. Програмистите са именно РАБОТНИЦИ. Те не са мениджъри или СЕО-та, не са професори в MIT. Те са просто работници – точно като тия на Хенри Форд. Дават им се задачи, които могат да изпълнят, и после началниците нагоре сглобяват от отделните ПРОСТИ задачи крайния продукт.

    Наков прави революция с това, че предлага вече и безплатно обучение, или много евтино. Курсовете на корпорациите са платени, някой път много скъпи. Дори те си струват, защото осигуряват веднага работа. Но Наков просто избива рибата. Не знам как точно се финансира, но е очевидно, че прави каквото е нужно за икономиката.

    Ако зависеше от мен, щях да махна втория срок на 12 клас и да задължа всички ученици да минават през Наков. За броени години икономиката ще дръпне с много от парите, които програмистите-работници ще вкарат веднага.

  4. Dobri

    Аз уча в ТУ-София. Бил съм в академията на Телерик. Смея да твърдя че ТУ произвежда code monkey. Примери:
    упражнение по алгоритми- начален час 7 и 30. Преподавателят идва в 8 и 15 обяснява алгоритми(от сорта как се обикаля масив) на дъската и казва да си ходим. При въпрос няма ли да пуснем компютрите поне да ги напишем “Който иска да ги пише аз нямам много време сега трябва да ходя” и така цяла година.
    По време на лекция цитирам “Рекурсията … тя е сложна ако можете без рекурсия не я правете” повече не отидох на тази лекция.

    Да не говоря за лекциите по ПИ. Там съществува само интернет екслорер 7 и това!
    И така мога да говоря още много. Преди това учих в УАСГ там нивото е средно(4-5 класи над ТУ), но в тоз технически е смешно положението.Смешното е че в УАСГ имах два предмета с програмиране и там съм написал повече ког(и по-смислен) отколкото в ТУ. Маово хората си мислят че дипломата от ТУ ще ти намери работа в ИТ сферата(както е други сфери), а не могата да напишат клас, не знаят каква е разликата между инт и дабъл и тн.(смешно нали).
    Впечатления ми от Телерик са главно позитивни. Хубавото там е че много те нахъсват, стимулират те, като се върнеш си казваш ей ся ще го направя това упражнение и тн.. Има си и негативи – .Net най-великото нещо на света, кой ти пише на C/C++ това е отживелица и други такива глупости.

    Та искам да кажа че скромните знания, който имам са масово от Телерик, не от ТУ. Там много добре обясняваше Наков(дето го псуват много хора и аз не съм му фен, но е прав за много неща) “ние ви учим как да учите” и най-вече дава много силен стимул нещо, което липсва в повечето БГ университети.

    Това са лично мои впечатления от местата в които съм учил и от опита който притежавам смея да твърдя че Софтуерният университет ще е по-доброто място!

  5. Тангер

    Според мен този курс не е самодостатъчен и е нужно да бъде съчетан с допълнителни предмети, но със сигурност е добро и смело начало! Възможно е след време да се изгради платформа от дорта на Coursera и edX у нас, което (се надявам, че) ще подобри качеството на образовение.

  6. (о:

    Vasko,

    Това, че образованието във ВУЗ-ове прогресивно се скапва, е изключително лошо, става от години. В дългосрочен план ще има негативни последици. Но, Наков това няма да го промени. Напротив, неговите действия само спомагат да ставаме нископлатена работна ръка.

    Та, същия тоя Наков не е никакъв да обяснява как нищо не били преподавали в университетите. Все още не си е хвърлил докторската степен, защото му е издадена от некадърен университет. Всъщност, той съвсем наскоро си я взе (преди 1-2 години).

    Другите фирми с обучението са MentorMate, и тях ги познавам лично – хванаха си двама “трейнъри” от гората. 3 седмици преди започване на курсовете, единия от тия тепърва четял iOS в офиса им, да се понаучи. Какво мислиш им преподава на хората?!

    Пак ще кажа – обучението по конкретни технологии е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на самите фирми, от хората, които ще работят с новопостъпилите. Но, тук имаме “бизнесмени”, на които им трябват копачи – на вратата му връчва една лопата, и го пуска да му изкарва пари.

    Докато бизнесът ни се води основно от малоумни, алчни грандоманчета, все някой друг ще е виновен за лошото положение.

  7. (о:

    Ще карам последователно 🙂

    Убунту, няма проблем Наков да започва курсове по всичко, но ето, че аз дадох за пример две технологии (OpenCL и FPGA), които са доста специфични. Там Наков няма как да започне да води курсове, защото няма да ги разбере за 2 дни, че чак и да ги преподава. Няма и как да напълни цяла група от 20 човека, за да се занимава някой да им преподава. Затова ти разказах ПРАВИЛНИЯТ модел – всяка компания си обучава новопостъпилите за това, за което й трябват.

    Gelerod, абсолютно съм съгласен за модела 🙂

    Емко,

    Познавам прекалено много хора и от Телерик, и извън Телерик – лични приятели на Наков. Официалната версия защо се разделят е за баламурници като теб.

    Решението за освобождаването на Наков идва от Съмит Партнърс, които подготвят компанията за IPO. Поради този факт, орязват всякакви възможни разходи, които не биха повлияли негативно на изградения вече имидж.
    По този повод, дадоха на Наков едни пари в повече, за да не вдига много шум, но реално му биха шута. И причината въобще не е в него. Всъщност, той направи толкова много за тях, че те никога няма да могат да му се отплатят подобаващо. Но, бизнесът си е бизнес, алчността – безкрайна.

    Това, което Наков правеше в Телерик Академията е точно това, което трябва да прави – да подготвя хора за конкретни нужди на конкретни компании (Телерик, и всеки, който търси .NET програмисти).

    Сега ще коментирам тия 100%, щом толкова държиш. Ето малко фактори, които влияят на изкривената ти статистика:

    1. Добре е когато сравняваш учебни заведения, да ги сравняваш при еднакви критерии.
    Това, което продължаваш да твърдиш е, че успехите на завършилите академията на Наков са успехи на академията. Но, успехите на другите българи (по света) нямат нищо общо с университетите, които са завършили (а именно, СУ, няколкото ТУ – София, Варна, Пловдив, Русе, и прочее). ТУ и СУ могат да се похвалят с не един и двама души работещи за Microsoft, Google, Oracle и други (включително и Преслав Наков); множество студенти продължили в PhD програми в най-добрите университети по света .

    2. Всеки, който е отишъл в академията, е имал ПРЕДВАРИТЕЛНАТА МОТИВАЦИЯ да стане добър в тази професия. Защото академията е ДОПЪЛНИТЕЛНО УСИЛИЕ. Съответно, хората там имат много по-голяма мотивация да го работят това, логично е повечето да започнат работа.

    3. Тия 100%, които цитираш, са от завършилите академията, не 100% от започналите.
    Разликата тук е, че ако ти писне академията, или ако прецениш, че не е за теб тази професия, няма смисъл да оставаш. Затова просто спираш да посещаваш.

    Ако разгледаш същата ситуация в контекста на ТУ и СУ, нещата коренно се променят. Дори да не ти харесва специалността, понапънеш ли се, накрая ще получиш диплома за “вишо”, която ще ти свърши работа и на запад, и на изток … че даже и в България.
    Затова и повечето хора се напъват да останат в университетите – за да могат да кажат после, че са висшисти. При Наков няма защо да остават.

    В този ред на мисли, статистиката ти за почти 100-те процента леко се променя на 15% от започналите академията (150 от 1000 завършваха, нали така?). Защото тия 150 души може да ги разгледаш като “достатъчно кадърните да успеят” или просто като “достатъчно упоритите да издрапат”.

    Значи, реално е 15% от започналите, което е същото като всеки български ВУЗ.

    “След като бизнесът преценява, че тези кадри са добри, кои сме аз, вие и ние, че да критикуваме модел, който захранва реални фирми с реални младши кадри?”

    Кой точно бизнес? Има не малко компании в София, в които се пише C/C++. Да ти кажа, че там има хора от български университети, но няма хора на Наков (дори от НАРС от едно време).

    Наков си е .NET и Microsoft технологии до последно. iOS и Android курсовете му дори нямат смислено описание. Просто е много разумно в момента да спреш да пишеш глупости относно програмата му, и какви кадри бил обучавал.

  8. Vasko

    WOW голям коментар сме започнали тук 😀

    Малко пак мое мнение към прочетеното в коментарите .

    Наков нямал да произвежда гурута…това е ясно отдавна ! Той произвежда младши програмисти с ШАНС (доста висок) да станат след десетина години гурута . Тоест мисля ,че всички сме съгласни , че за 1 година произвежда code monkey (кодо-набивачи както той им викаше мисля) . Дори да е така . Вие какво предпочитате . Да дойдат тези места да се запълнят с индийци който работят за без пари или със наши млади студенти , на който най-малкото може да им се обясни по-лесно къде бъркат.

    Второ . Казвате , че образованието в университета давало логическо мислене и като цяло сам съгласен но има едно ОГРОМНО АКО ! АКО учите в един от малкото университети в страната . По мое мнение са около 4 , 5 университета .
    За пример един приятел учи в момента в ТУ-Габрово . 2ри курс ми каза , че са преподавали нещо за някакви дискети … технологията ли не знам кво направо ми се изсмях без да му дам шанс да довърши… Също така за няква пре-инсталация на XP чух … за какво говорим…
    Така , че в най-добрия случай , ако всички от тези университети който даже ще направя компромис и ще ги сложа айде да са 10 . Колко реално мислещи младши програмисти мислите , че могат да произведат ?

  9. Емко

    Gelerod, проучване, поръчано от Европейската комисия, прогнозира, че през 2015 г. в рамките на ЕС за един софтуерен инженер ще се борят 40 фирми! Това поприще не само, че не е наводнено, но си е направо пресъхнало. Докато търсенето е огромно, цените няма да паднат. Отворете jobs.bg и jobsTiger и вижте в коя област се търсят най-много кадри.

    П.П. Има ли образователна институция, която да предлага скъпа работна ръка?

  10. Емко

    По въпроса за “уволнението” на Наков. Първо, не той е големият разход на фирмата, а Софтуерната академия. Която продължава да работи. Второ, Наков и Телерик се разделиха по вазимно съгласие, защото имаха различни виждания за бъдещето на Академията. Наков искаше да прерастне в Софтуерен университет. Телерик – не.

    Не знам защо многократно пренебрегвате аргумента, че близо 100% от завършилите Софтуерната академия започват работа по специалността още в рамките на първия месец (не в Телерик). След като бизнесът преценява, че тези кадри са добри, кои сме аз, вие и ние, че да критикуваме модел, който захранва реални фирми с реални младши кадри?

    Прави ми впечатление, че много от изводите ви се базират на предположения за качеството на образованието, което Софтуерната академия дава и СофтУни ще дава. И тъй като вие многократно в хода на разговора избирахте да говорите за каквото си поискате, пренебрегвайки напълно казаното от мен в горния абзац, смятам, че няма какво повече да си кажем.

    П.П. Написахте това: “Първо, мога да ти кажа, че не малка част от посещаващите академията, всъщност, учат и в университети. Или са учили.” Да, защо ли, след като са учили/учат в университети, посещават Академията? Вие ще кажете – за да допълнят знанията си. Знаете ли какво казват те? Че не им харесва образованието, което университетът им дава, и ги е страх, че след завършването му ще останат без работа поради пълна липса на връзка с практиката и актуалните технологии.

  11. Gelerod

    Модела е пределно прост – предлагаме евтина работна ръка. Когато бройките програмисти растат, цената на труда им – пада. Сори, това е перспевктивата на всяко наводнено поприще.

  12. Убунту

    (o:
    Абсолютно съм съгласен. Мисля обаче, че това което казваш се покрива до известна степен с вижданията на Наков.
    В едно интервю след напускането на Телерик той каза че “ако утре излезе езика Минчо-Пенчо, ние веднага почваме курсове по Минчо-Пенчо щом се търси” Друг е въпроса, кой и как ще ги води тея курсове, но се надявам да го спази това. Определено няма да е лесно. А и сигурно ще трябва някой да му ги поръча точно тея курсове.

    Освен това Наков почти винаги е твърдял, че фирмите трябва да вършат това което той прави, трябва да си обучават сами кадрите. Защото много ясно че всяка фирма си е специфична. Предполагам за това се обучават хора на възможно най-общите неща.
    Обаче има и други академии – виж в Уикипедия “Софтуерна Академия”. За съжаление трябва да призная много от профилите се покриват, но пак има алтернатива. Ако не греша една от фирмите преподаваше само Apple-ски неща.

    Аз например се занимавам със SAP. Е това ако го видя в някои от тези академии, няма да повярвам на очите си. Защото дори и да има хора които да водят курсове, никой няма да им позволи. Тука става дума за лицензи и пари 🙂

  13. (o:

    Убунту,

    Като цяло съм съгласен с теб. Пак ще кажа – това, което Наков прави, е важно. Но, това е следдипломна квалификация, не е основно образование.

    Проблемът с нашите местни фирми е, че търсят хора по спецификация – език, технологии и прочее.

    В САЩ и Европа така се търсят хора само за средни и високи позиции.

    Когато излизаш от университет, западните компании знаят, че нямаш конкретните познания. Затова и имат така наречения стаж. Започваш в дадената фирма, като първите 6 месеца основно се обучаваш. Плащат ти малка заплата, но ти така или иначе, кой знае каква работа не вършиш.

    Кажи ми как точно Наков ще ми подготвя кадри, след като не знае на мен какво ми трябва? А, на мен не ми трябват хора след 2 години, трябват ми сега.

    Ето ти конкретен пример: OpenCL и FPGA има ли ги в програмата на СофтУни? Няма ги. Аз и не очаквам да ги има, защото и двете тепърва набират скорост като технологии. Все още са доста специфична област. Той ли ще седне да учи тези теми, за да ги преподава?

    Решението е просто:

    – Взимам 2-3 стажанти, 6 месеца им плащам скромни заплати, докато се обучават.
    – Първите четири месеца, всеки ден аз или някой старши им отделя 1-2 часа да им разкаже това-онова, дава им задачки за деня, и те се занимават сами. Като имат въпроси, има кого да питат.

    – Следващите два месеца започват да навлизат директно в кода, който се пише във фирмата. Дават им се прости, но конкретни задачи по проектите. Кодът после обстойно се преглежда, и ако всичко е наред, се слива в главния клон на хранилището.

    – Малко преди края на 6тия месец се прави разбор и анализ. Фирмата преценява кого иска да остави, стажантите преценяват дали искат да останат в компанията. Някои си тръгват, други остават, като минават на пълноправен трудов договор, нормална заплата, и т.н.

    Но, нашенските фирми искат да си спестят труда. Искат някой директно да им изсипе копачи, които те да пуснат на нивата, и после само да изкарват пари. Е, не става така.

  14. Убунту

    Може критиките Ви към Наков да са основателни в някои направления. Но честно казано неговия подход е в пъти по-добър от този на университетите. В този смисъл той наистина ще осигури работа на много хора, ще запълни дупката която се е получила в бранша. Може да не са гении, но е по-добре от НИЩО, а някои компании им стига и това ниво.

    Честно казано истински добрите програмисти наистина са много малко в света, и това вече е въпрос не само на упоритост и учене а и на дадености. Не могат да се много повече.

    В държавния университет учиш толкова много неща, вярно развиват ти мисленето в много насоки, но като отвориш сайт за обяви за работа – ти просто не отговаряш на нищо! Трябва ти партньор и някаква специализация, което вече някак трудно се получава у нас. Вярно е, че от нашите университети излизат много кадърни хора – но това се дължи единствено и само на тяхната лична любов към материала, и самостоятелното им занимание.

    Та не бързайте да критикувате Наков, той поне дава право на избор. Много пъти е повтарял, че хората които излизат от неговите центрове за подготовка са съвсем съвсем в началото и трябва да минат много години за да станат добри.

    Ето и аз да се изложа – завършил съм УНСС – информатика. Даже имам и магистратура. Минал съм 9 висши математики, статистика, счетоводство, право и т.н. – по мое време имаше някакъв експеримент. Да помогнаха ми до някаква степен за програмирането, но някак си се получава все едното за сметка на другото. Ясно ми беше, че езиците за програмиране идват и си отиват, но подхода и логиката остават. Резултата беше, че от 100 човека поток най-много 20 сега се занимават с ИТ, но поне го правят добре.

  15. ^_^

    Без да наливам масло в огъня, разгледах курсовете на тоя СофтУни.

    iOS Applications: Курсът “iOS Application” ще ви научи да разработвате iOS приложения.

    Android Applications: Курсът “Android Application” ще ви научи на качествени и задълбочени техники за разработване на приложения за Android.

    Python Programming: Python Programming.

    Сериозна работа ще да е тоя университет. И лекциите ли ще са по едно изречение?

  16. (o:

    Emko,

    Първо, мога да ти кажа, че не малка част от посещаващите академията, всъщност, учат и в университети. Или са учили.

    Второ, никак не е културно на Наков да приписваш успехите на тримата добри от, а да пропускаш десетките излезли от ТУ и СУ, отишли да работят за Google, Microsoft, Cisco, че доста са и по компании занимаващи се с High-Frequency Trading.

    А, Chaos Group, които наистина правят забележителен продукт (V-Ray) да не би Наков да им е обучавал персонала?!

    Също така, явно не четеш внимателно какво писах по-рано. Точно за Телерик ставаше дума, като разказвах случката с графиката (chart) и некомпетентното шефче. Та, точно за тази компанийка не ми обяснявай, защото 5 години ги гледах отблизо. Няколко пъти сменях екипа, защото си мислех, че проблемът е просто в конкретните тийм лидери.

    Добре, че беше .NET Reflector, че да могат въобще нещо да направят. На що крадене от конкуренцията съм се нагледал, що “взаимстване” на код … трудно ми е да опиша.

    Ако държиш, ще пиша с имена на тийм лидери (вече още по-големи шефове), да ходиш да разпитваш.

    Също, може да ти е интересно да чуеш как в екип от 15 души уволниха един от двамата младши програмисти, защото новата пусната версия беше безумно бъгава и се чупеше. Ситуацията беше толкова зле, че чак големите шефове се бяха разбесняли.

    Подобна ситуация и с QA (едно момиче) в екип от 11 програмисти. Беше виновна, че не била хванала бъговете. Но, не беше виновен тийм лидерът, който нареди да бъде качен нов build, който не беше минавал тестване, защото екипът закъсняваше с 3 дни от официалната дата за пускане на версия.

    А, как тийм лидер трие от форумите гневни писания на клиенти, защото всичко се чупи?

    Да, тийм лидерите без един-двама са НЕКАДЪРНИЦИ, СУПЕР КОМПЛЕКСАРИ, И АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТНИ. Част оттях стават за мениджъри, това ще им го призная. Но, технически са тотални дупки.

    От няколко месеца се опитват да пишат iOS и Android компоненти, ама за там няма .NET Reflector. Back-end services няма откъде да си откраднат, а MongoDB няма да ги спаси, колкото и да им се иска.

    Наков беше УВОЛНЕН от Телерик, ЕДИНСТВЕНО ЗАЩОТО ИМ Е ГОЛЯМ РАЗХОД.

    Сега бързат да направят IPO, защото до 1-2 години компанията ще потъне като камък и ще останат с пръст в гъз. А, Summit Partners си искат стотиците милиони, които загробиха* в тоя пущинак. Последните 5 години компанията само се раздува, но като изключим купените от Summit Partners външни компании, няма реален растеж.

    * Мда, всички acquisitions, които Телерик направиха през годините, са с пари на тия, не са собствени средства.

  17. Емко

    В Софтуерната академия Наков подготвяше хора за .NET, защото такива бяха нуждите на този, кото поръчваше музиката – Телерик. Те работят основно с .NET технологии.

    Наков е ръсил бисери, това е безспорно, защото е колоритна личност. По време на лекции обаче никога не е навлизал в “религиозни” теми – този език е супер, онзи е скапан. Когато е сравнявал езици за програмиране, винаги е давал добри обяснения защо нещо му харесва, а друго – не.

    Последно, моля да погледнете тази страница. На нея се намират курсовете, които ще се водят в Софтуерния университет. Асортиментът е достатъчно богат. Не е нужно да изреждам и тук, нали? https://softuni.bg/courses

  18. Емко

    Борисе, ето две статии, които са моите лични аргументи срещу теб, тъй като ти стъпваш в спора основно на лични аргументи срещу Наков:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem
    “http://www.urbandictionary.com/define.php?term=hater”

    Относно качеството на подготовка в Софутерната академия, която беше създадена от Наков. На всеки 1 000 души, влезли присъствено, завършват не повече от 150. Това все са хора, които са се научили да програмират сносно. Гаранцията за това е около 10-15 изпита и множество отборни проекти. От тях 40-50 души започваха работа в Телерик всяка година (в продължение на 3 години), докато фирмата не насити нуждите си. Телерик не е гаражна фирма и ако да работиш при тях не е атестат за качество… тогава не знам какво е! Смяташ ли, че в тази компания работят индийци и маймуни?

    Та от тия 150 души обикновено двама-трима се оказват на много по-високо ниво от останалите. Това са хора със страхотно бъдеще като софтуерни инженери. Те просто са умни. Нищо, че не са си учили програмирането в университета. В Софтуерната академия Наков обещаваше, че за една година здраво учене ще си на ниво добър младши софтуерен инженер и ще можеш да започнеш работа. Е, факт е, че всяка година си е спазвал обещанието.

    Сега той прави университет. Думата университет присъства единствено защото имаш възможност да получиш диплома за висше образование към университет-партньор. Това е направено, за да може хората, които искат да се възползват от това алтернативно образование, да не им се налага да учат един път в държавен университет, за да вземат диплома, и втори път – в академия или школа, за да получат актуални знания. В крайна сметка всеки е свободен да избере пътя си. Едно е безспорно обаче – образователният модел на Наков се е доказал многократно през годините, тъй като завършилите неговото обучение започват работа в софтуерната индустрия. На някои хора това им е достатъчно.

  19. (o:

    Емко,

    Точно там е проблемът – хората, които знаят най-малко, го дават елитни. Все техният език е най-якият, все те решават най-трудните или най-съществените проблеми в индустрията. Глупаците, пишещи на Objective-C пишат някакви си там прости UI-чета, ние пишем сложни бази данни. Кретените пишещи на C програмират нек’ви глупави микроконтролерчета, какво разбират те от Big Data?! А, това е точно Дънинг-Крюгър ефекта.

    Това, което Наков прави за индустрията, в момента няма кой друг да го прави. И в това отношение в момента е незаменим.

    Но, това, което той прави, го е имало и преди промените в България, има го и сега на запад. Викат му “следдипломна квалификация”. IEEE и ACM всяка седмица предлагат online курсове за повишаване на квалификацията на всевъзможни теми, не на тема програмни езици, обаче.

    Наков подготвя хора за Microsoft .NET и за Web. Но, не и за програмирането, което е необходимо за правенето на следващия Microsoft или Google, както той заяви в едно интервю наскоро.

    Ето няколко негови крилати фрази:
    “LISP не е език за програмиране.”
    “Има и други езици, като Objective-C, бог да ни пази оттях …”

    Не може да твърди, че решава проблеми на индустрията, при положение, че:
    1. Игнорира езици, които в момента се ползват много (Objective-C в настоящия момент).
    2. Подготвя хората за конкретни технологии. Не се знае къде ще е индустрията след 3 години, как точно преценява Наков какви знания ще са им нужни? Затова, хора с добри базови познания са за предпочитане пред технолози, научили един-два езика.

    Математиката, физиката, литературата (доколкото се правят анализи) са предмети, които развиват мисленето. Затова, когато ми дойде новобранец със силни аналитични умения, за 2-3 месеца го научавам да програмира достатъчно добре на произволен език – от ASM и C, през Java, C++, C#, JavaScript, та чак до Lisp- и Prolog-производните. Като ми дойде някой “програмист на C# или Java, или Руби” (все тая), се започва едно тупане в гърдите кой език бил по-велик. Не, благодаря.

  20. бат Илия

    Борис, и какво му е точно отношението на Наков? Той си е извоювал респект в средата в която работи, достатъчен за да привлече и хора и финанси за едно масивно начинание. Колко хора могат да кажат, че ще създадат университет и наистина да го направят. Каквито са бъдещите му студенти такива, достатъчно е, че ще работят, съпоставено към това да са безработни и, че ще изкарват добри пари. Както има място и за техника който няма научните познания на инженера или учения, или за сестрата която не е на нивото на доктора, така и за тях.

    Ако някой иска повече, както казва Емко, света е голям.

    А тоя материал от уйки може да се отнася за и теб, кой да каже.

  21. Борис

    Емко, може би не съм се изразил достатъчно добре, така че да ме разбереш и ти. Ето нещо полезно за четене: en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect
    Както казват – “Апетита идва с яденето”.
    Колкото до програмата, дори не бих си правил труда да търся дали има официална такава, камо ли да я чета. Наков се показа по куп телевизии – ТВ7, БТВ, БНТ… ясно ми е какво е отношението му.

  22. Емко

    Безкрайно много уважавам хората, които имат задълбочени познания по математика. Такива обаче не са необходими, за да имаш успешна кариера в IT индустрията, т.е. да си вадиш хляба от това.

    Програмирането не е математика. Това дали ще имаш нужда от задълбочени познания в някоя област, зависи от софтуера, в чието разработване участваш. Съвсем логично е да ти е необходима математика, ако проблемите, които разрешаваш, са математически по природата си. Ако пишеш софтуер, който обработва статистически данни, ще ти трябват познания по статистика. За медицина и биология – съответни познания.

    Сума ти народ обаче направи големи пари от софтуер, без изобщо да се е дипломирал. Примери много. IT секторът е изключително либерален и в последно време ми прави впечатление колко недоволни са хората, представящи се за тежка артилерия на софтуерното инженерство в България. “Маймуните” няма да ви вземат хляба. Защо тогава не запазите висотата си и не ги/ни оставите да си трошим главите, докато те/ние само си мечтаем да ви настигнем?

    Чудесно е да те гони чувство за елитарност. Само че не е нужно да си гуру, за да получаваш заплата в хиляди левове. Такива са реалностите. Завършилите Софтуерната академия на Наков започват работа. Факт. В момента пазарът е такъв, гладът за кадри е голям. Работодателите нямат нужда само от най-добрите, но и от по-малко добрите. Просто защото има премного работа и за такива.

    Наков не прави гении. Наков масовизира образованието в тази област. Той обещава образование, работа и диплома. И ще ги даде. А който иска да става гуру – светът е пред него. Но нека си гледа собствената работа. Има и простосмъртни.

  23. (o:

    Аз в подкрепа на Борис ще дам един пример (съвсем истински) от моята практика:

    Преди 4-5 години, в добре известна БГ фирма, в която Наков доскоро се подвизаваше, бях в екипа за създаване на графики (charts). Единият ми тийм лидер беше се захванал да прави Безие криви. С много мъки се добра до две статии, които обясняваха кривите на Безие като за идиоти. Обаче, се оказа, че има проблем – формулите в двете се различаваха – човекът се видя в чудо. Е, какъв беше моят шок, когато видях, че едно просто разкриване на скоби свежда едните формули до другите. Т.е. тоя на идиот му бяха смляли всичко до абсурдно прости изрази, но и това не беше достатъчно за него.

    Та, кратко и ясно казано: Проблеми, които 40% от програмистите не могат да решат въобще, други 50% борят със седмици и месеци, вадейки некадърни и бъгави решения, останалите 10% програмисти решаваме за минути.

    За да мога да решавам сложни проблеми, аз съм учил микроелектроника, асемблерни езици, алгоритми, логически и фунцкионални езици, и един куп математики (за което имам отделна диплома). Междувременно, сега четейки интересни материали за квантова физика и евентуалните квантови компютри, виждам, че съм позабравил физика и химия, и че като цяло знанията ми по тези предмети са били недостатъчни.

    Та, както Борис каза, Наков подготвя маймунки, които да блъскат бутонки. Някои хора имаме значително по-високи цели в живота. Има нужда и от маймунки, но тоя няма какво да се прави, че подготвя бъдещи гении, защото просто не го прави.

    Индустрията има нужда от хора, които мислят, за да идват смислени проекти в България. Стига с тия кретенски уебсайтчета.

  24. бат Илия

    И малко химия и биология ако може, пък без физика за къде, тя е в основата на всички процеси във вселената. И без малко обща култира по електроникапак също не би било добре за това да включат и едно такова курсче. Електрониката от своя страна включва електрически процеси затова и малко електротехника, по възможност от учебника на Фархи.

    И понеже се знае, че физическите дейности освежават с кислород мозъка да включат и визическо възпитание.

    Напоследък има и дебати, че са малко часовете по история, та ако може и нея да включат. Все пак кандидата може да бъде нает от чуждестранна фирма и ако го попитат на интервю да знае с какво е забележителна страната. Което включва необходимоста да се замислим от часове по география …

  25. Vasko

    малко контра аргументи Към коментара на Борис

    http://www.youtube.com/watch?v=ZfQMc0HT9Kg
    http://www.youtube.com/watch?v=NOcRls1kBJ4
    http://www.youtube.com/watch?v=ppBUV7yeh2E
    http://www.youtube.com/watch?v=uwqUjCGpCfE
    http://www.youtube.com/watch?v=5NLPaM1e5Qw

    Програмата не е ясна в детайли още , няма от къде да знаеш дали ще има или ще няма !
    Ако нещо може да се твърди то е обратното , погледни какво се учи на ниво 4 . и също така погледни какво е заложено за учене в раздела Computer Graphics .

  26. Борис

    …които биха дали доста повече класа и елегантност в мисленето на излизащите от университета

  27. Борис

    Хубаво е, че има желание за развитие в тази област, но “университета” на Наков е далеч от революция. Жалкото е, че въпросният “университет” ще произведе програмисти на ниво code monkey или на ниво индиец. Наков много подценява качествената подготовка и подбор на материала – доказателство за това е кратката програма и липсата на дори малко часове по геометрия, дискретна математика, функционални езици, логика… който биха дали доста повече класа и елегантност на излизащите от университета

Коментар