Чип на IBM предава данни със скорост 200-400 Gbps

IBM ще произвежда 64GS/s чип за аналогово-цифрово преобразуване, разработен съвместно със Semtech

IBM ще произвежда 64GS/s чип за аналогово-цифрово преобразуване, разработен съвместно със Semtech (снимка: IBM)

IBM изобрети технология за предаване на данни със скорост 200-400 Gbps при екстремно ниска консумация на енергия. Разработката ще ускори трансфера по оптични канали на т.нар. големи данни.

В дейта центровете и клауд сървърите се предават огромни обеми данни по едно и също време, било то поради твърде много връзки или заради големите файлове. Модерният термин за това явление е „трансфер на големи данни” (Big Data).

IBM е основен играч в индустрията на големите данни, клауд сървърите и центровете за данни. Затова не е изненадващо новото й изобретение – технология за свързване, която позволява трансфер на данни със скорост 200-400 Gbps при екстремно ниска консумация на енергия.

В момента технологията е на етап прототип. Новото устройство представлява ултра бърз и енергийно ефективен ADC (аналогово-цифров преобразувател), изпълнен по 32-нанометрова технология и поддържащ стандартите на IEEE.

Партньор на IBM Research в разработката е компанията Semtech. Новото устройство ще ускори значително предаването на големи данни по оптични канали на дълги разстояния, като конвертира аналогови сигнали в цифрови.

IBM има лиценз от Semtech за технологията и може да произвежда собствени продукти на нейна база. Semtech обаче първа ще пусне 64GS/s (giga-samples per second) чип, който IBM ще произведе в един от американските си заводи. Чипът ще извършва 128 милиарда аналогово-цифрови преобразувания в секунда при консумация от само 2,1W.

Коментар