Мобилните разплащания навлизат масово в Европа

Потребителите в цяла Европа вече имат достъп до широк набор от мобилни услуги

Потребителите в цяла Европа вече имат достъп до широк набор от мобилни услуги

80 млн. издадени безконтактни карти поставят начало на масовото навлизане на мобилните разплащания в Европа, съобщи Visa. По данни на компанията, броят на опериращите терминали е 1,3 млн., а мобилните разплащания вече са напълно налични на няколко европейски пазара.

Visa стартира партньорства с бизнеси от мобилната и платежна индустрия, чрез които компанията предлага сигурни услуги за изпращане и получаване на плащания и управление на личните финанси.

Със 100% е нараснал броят на търговците, които предлагат разплащания чрез мобилни POS устройства, като по настоящем той надхвърля 30 000 в 18-те пазара, на които Visa Европа оперира. Компанията подчертава и старта на най-мащабната услуга за мобилни безконтактни разплащания в Европа – в партньорство с испанската CaixaBank и мобилните оператори Orange, Telefonica и Vodafone.

Успешно стартира и първата услуга mWallet (т.нар. мобилен портфейл) чрез мобилното приложение Vodafone’s SmartPass – в Испания и Германия, като през пролетта на 2014 г. услугата ще стане достъпна във Великобритания, Италия и Холандия.

За потребителите във Франция пък е достъпна услугата за мобилни безконтакти разплащания „Orange Cash avec Visa”. Милиони картодържатели в Турция се възползват от NFC технология за разплащане, осигурена от партньорство между Visa Eвропа и Garanti Bank и Turkcell.

Стратегическо партньорство с Telecom Italia предвижда старта на иновативни услуги за мобилни разплащания на италианския пазар по-късно през годината, уточни Visa.

„В момента потребителите в цяла Европа имат достъп до широк набор от мобилни услуги. Вече виждаме скоростта, която набират мобилните разплащания – във Великобритания, например, 2,7 млн. клиенти на Royal Bank of Scotland се възползват от услугата Visa Personal Payments”, коментира Мари Карол Харис, директор „Мобилни разплащания”, Visa Европа.

Мобилните разплащания не могат да бъдат подсигурени само от една компания. Те изискват създаване на технология и осигуряване на мащаб за нейното прилагане, допълни Харис, като подчерта, че Visa е в центъра на тази нова екосистема за мобилни разплащания.

Коментар