11,3 млн. лв. инвестирани досега в проекта БУЛРИС

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров отчете в Русе резултатите от първия етап на проекта БУЛРИС

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров отчете в Русе резултатите от първия етап на проекта БУЛРИС

Приключи първата фаза от проекта за речна информационна система в българската част на р. Дунав, известен като БУЛРИС. Инвестицията до момента възлиза на близо 11,3 милиона лева, съобщи в Русе заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров.

Очаква се БУЛРИС да повиши сигурността на корабоплаването по река Дунав и конкурентоспособността на водния транспорт. БУЛРИС е насочен не само към държавните институции и развитието на контролната дейност, но и към потребителите на транспортната услуга, уточни Киров.

Изпълнител на първа фаза от проекта е „Обединение БУЛРИС 2009” АД. Проектът се реализира със средства по Оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013 г. Основните дейности включват проектиране и изграждане на софтуер на системата за следене на корабния трафик, оборудване на центровете, доставка, монтиране и тестване на нови плавателни средства.

В рамките на тази част от проекта е завършено изграждането на технологичната инфраструктура в шестнайсет комуникационни точки, разположени по протежението на река Дунав.

В края на миналата година стартира втора фаза от проекта, която бе представена от Саймън Балдакино от консорциум „БУЛ РИС 2”. Дейностите по разширение на обхвата на системата и услугите са разделени в три лота:

Лот 1 –  изграждане на Речно-информационен център град Русе, с изпълнител „Консорциум Дунав” и стойност на договора близо 6 милиона лева;

Лот 2 – създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС – разширение на обхвата на системата и услугите, с изпълнител консорциум „БУЛ РИС 2” и стойност на договора близо 9,5 милиона лева;

Лот 3 –  внедряване на система за мониторинг и заснемане на състоянието на речното дъно, с изпълнител консорциум „НАГ Хидросистемс” и стойност на договора близо 2,9 милиона лева.

Коментар