Уеб система следи зелената обвивка на Земята

Нова онлайн система за мониторинг ще позволи бърза проверка на състоянието на тропическите гори по света, които преди това не са били под надзор. Чрез нея ще бъде увеличен натискът върху правителствата да вземат мерки за спиране на обезлесяването.

Базираният във Вашингтон „Институт за световните ресурси” (WRI) ще даде достъп на обществеността до новия уеб-инструмент за оценка на горите в световен мащаб. Глобалният горски наблюдател (Global Forest Watch – GFW) е разработен от десетки институции с помощта на Google Earth.

Системата обещава да подобри контрола над промените в горската покривка, особено в уязвимите райони на Югоизточна Азия, Африка и Амазонка, съобщи GreenTech.bg. „За първи път ние сме обединили на едно място мощна сателитна информация, анализирана по начин, който е лесен за разбиране”, коментира Найджъл Сайзър, директор на инициативата GFW.

Системата използва изображения с висока разделителна способност от половин милиард сателитни снимки на Земята, за да измери покритието с дървета, както и увеличаването или намаляването на броя им. Тя може да дава и предупреждения за загуба на дървесна маса, посочвайки със стрелка мястото, където се появява сечта.

„С изключение на Бразилия, нито една от страните, имащи тропически гори, на бяха в състояние да докладват за състоянието на горите си”, споделя Ребека Мур, инженеринг-мениджър в Google Earth Outreach & Earth Engine. „Сега ще бъде възможно да се видят изображения почти в реално време, показващи състоянието на световните гори, и те са отворени за ползване от всеки”.

Проектът стана възможен благодарение на отварянето на архивите с графични изображения на земята от Геологическата служба на САЩ. Те станаха достъпни за обществеността през 2008 г.

Освен за учените и еколозите системата е интересна и за някои частни компании. Например Nestle е заявила, че новият инструмент може да допринесе за по-добър надзор над доставчиците на суровини, като например снабдителите на месо, соя и палмово масло.

Коментари по темата: „Уеб система следи зелената обвивка на Земята”

добавете коментар...

  1. :o)

    Безразборната сеч продължава.
    След 100 години наследниците ни ще искат да могат да се върнат в миналото и да режат глави…

Коментар