Android детронира iOS при таблетите

Ключов фактор за успеха на Android е способността на платформата да работи на устройства от различни ценови категории

Ключов фактор за успеха на Android е способността на платформата да работи на устройства от различни ценови категории

След като окупира трайно първото място при смартфоните, мобилната платформа Android превзе и пазара на таблети, измествайки iOS на Apple.

През 2013 г. са продадени общо 195 милиона броя таблети, което е ръст от 68% спрямо предходната година, сочи доклад на Gartner. Начело са устройствата с Android, продажбите на които възлизат на 121 млн., спрямо 53 млн. през 2012 т.

Този резултат отрежда на Android дял от 62% при таблетите, в сравнение с 46% в предходната година. В същото време продажбите на iPad са нараснали от 61 на 70 млн. броя, но делът на Apple е намалял от 53% на 36% и платформата iOS вече не е лидер на пазара за таблети.

Ключов фактор за успеха на Android е способността на платформата да работи на устройства от различни ценови категории, отбелязва Gartner. През миналата година таблетите станаха масов продукт, а потребителите получиха широк избор от устройства на база Android – в рамките на своите бюджети и с добри характеристики.

Apple продължава да бъде значим играч, особено в сегмента на премиум устройствата. Подходът на компанията принуждава останалите играчи да я конкурират с пълноценни екосистеми, дори в сегмента на устройствата с малък екран като iPad mini.

Делът на Windows 7 и 8 на пазара за таблети е около 2,1% за миналата година, благодарение на продажби на 4 милиона устройства с операционните системи на Microsoft, което е два пъти повече спрямо 2012 г., по данни на Gartner.

Коментари по темата: „Android детронира iOS при таблетите”

добавете коментар...

  1. Пандо палачинката

    Екосистема в случая се използва за устройства които са съвместими и осъществяват определена функционалност заедно. В това отношение андроид превъзхожда в пъти епъл, понеже периферията съществуваща за андроид е в пъти повече и по евтина при същата функционалност. Визирам не само любителската употреба на операционните системи, но и професионални устройства. Ако нямате идея за какво говоря не е нужно да коментирате. Ако екосистема се нарича симбиозата между отделни продукти на една марка, то опел с гуми мушелин никога няма да тръгне. Или мерцедес с нещо друго… Или БМВ с запалителна систеа БОШ или там каквато е. Или Тойота, произведена в северна америка от китайски работници. Епъл имат изключителен бизнес модел, който е вървежен само в средите със средна емоционална и ниска рационална интелигентност. Последното изречение не е произволно твърдение, а е плод на статистически проучвания.

  2. Аднан

    Точно така, копирайки от Apple се опитват да я минат, в собствената й игра. Е няма как да стане !!!

  3. AA

    без да имам претенцията да cъм екcперт :
    apple е лидерът … оcтаналите копират бизнеc моделът им и cе опитват да ги доcтигнат .. проблемите им cа cвързани c коефициентът на ефективноcт който поcтигат защото е в пъти по-малък от този на apple …

  4. Правец

    До Editor. Сългасен съм правилно сте превели статията но, единствено от останалите играчи, Майкрософт могат да направят екосистема тъй като имат разработена операционна система за всичките си устройства.

  5. Editor

    Здравейте, в статията е посочен източникът на този анализ – това е авторитетната компания Gartner. Ето какво казват те по въпроса за екосистемата – “Apple’s approach will continue to force vendors to compete with full ecosystem offerings, even in the smaller-screen market as the iPad mini”

  6. Правец

    Още един драскач който не мисли. Екосистема се нарича симбиозата между отделните продукти на една марка. Примерно да снимаш нещо с телефона си , а снимката да се синхронизира между всичките ти устройства без да се налага да ползваш допълнителни софтуери. Играейки игра на едно от устройствата, да можеш да продължиш да я играеш на друго от там от където си стигнал.

  7. до правец

    А ябълката каква екосистема има понеже всички чаркове ги купува а ?

  8. Правец

    “Подходът на компанията принуждава останалите играчи да я конкурират с пълноценни екосистеми, дори в сегмента на устройствата с малък екран като iPad mini.”

    Каква екосистема при Андроид като те имат само мобилна ОС ? Technews, въобще имате ли идея какво пишете ?

Коментар