Пътуващо изложение Euraxess ще помага на учените в ЕС

Инициативата Euraxess е подкрепена от 40 участващи страни в цяла Европа (снимка: Euraxess)

Инициативата Euraxess е подкрепена от 40 участващи страни в цяла Европа (снимка: Euraxess)

Европейската комисия стартира общоевропейска информационна кампания, която цели да помогне на изследователите да търсят съвети за професионално развитие и работа посредством портала Euraxess.

Пътуващото изложение „Euraxess – изследователи в движение” ще посети 29 европейски града в 22 страни, съобщи Европейската комисия. Изследователи и хора, заинтересованите от кариера в научната област, ще получат съвети за намиране на работа, съставяне на автобиография и за трудовите им права.

Очаква се двумесечната кампания със силно присъствие в социалните медии да достигне до около 100 000 студенти и млади изследователи.

С над 40 000 обяви за работа годишно и повече от един милион обработени запитвания, свързани с мобилността, през последните четири години, Euraxess е важен ресурс в момент, в който безработицата е най-голямо икономическо предизвикателство в ЕС, коментира Мойра Гейгън-Куин, европейски комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите.

Инициативата Euraxess е подкрепена от 40 участващи страни в цяла Европа. Нейният портал осигурява единен достъп до информация в отделните страни и индивидуална помощ от над 260 обслужващи центрове. Понастоящем над 7700 научноизследователски организации са регистрирани в раздела за работни места на Euraxess.

Настоящата кампания включва интерактивни сесии, като например семинари с експерти, дискусии и забавни кратки презентации на млади учени във всеки град. Ще има и сесии за професионално ориентиране, които ще се проведат в сътрудничество с отделите за човешки ресурси на различни университети.

Коментар