„Големите данни” предсказаха безпогрешно оскарите

„Големите данни” познаха, че Матю Макконъхи ще спечели Оскар за най-добър актьор

„Големите данни” познаха, че Матю Макконъхи ще спечели Оскар за най-добър актьор (снимка: oscar.go.com)

Големите данни (Big Data), една от горещите тенденции в корпоративните ИТ, доказаха нагледно на какво са способни при излъчване на победителите в тазгодишните оскари в киното.

Анализът на огромен обем информация за киноиндустрията от последните 40 години даде безпогрешен отговор кои са победителите в ключовите номинации. Церемонията по връчване на наградите на 2 март потвърди на 100 процента прогнозата на компанията Farsite, базирана изцяло на Big Data анализ.

„12 години робство” спечели наградата за най-добър игрален филм, Матю Макконъхи бе избран за най-добър актьор, а Кейт Бланшет – за най-добра актриса, Алфонсо Куарон е най-добрият режисьор, Джаред Лето – най-добър актьор в поддържаща роля и Лупита Нионго – най-добра поддържаща актриса.

Farsite направи своята прогноза, анализирайки данни от над 40 години дейност в киноиндустрията, вкл. различни кино награди. Върху крайната прогноза са повлияли също фактори като предишни награди и номинации на участниците в церемонията, рецензии и оценки на критици и колеги на наградените, честотата на споменаване на номинираните в интернет и др.

Много от експертите, гласували за номинираните за Оскар, са участвали в определянето и на други кино награди, така че Farsite е сметнала за необходимо да отчете и влиянието на награди като „Златен глобус”, например.

Според прогнозата на Farsite, конкуренция на „12 години робство” е могъл да окаже само филмът „Гравитация” на Алфонсо Куарон. Шансовете за победа на „12 години робство” са оценени от анализаторите на 55%, а „Гравитация” има 38%. В останалите номинации прогнозите на компанията са още по-еднозначни, оставяйки незначителни шансове за победа на участниците, които не са фаворити.

Според прогнозата на Farsite, конкуренция на „12 години робство” е могъл да окаже само филмът „Гравитация”

Според Farsite, конкуренция на „12 години робство” е могъл да окаже само „Гравитация”

По думите на Майкъл Голд, директор на Farsite, за предсказване на оскарите са помогнали същите тези технологии, които в момента се използват все повече в ритейл бизнеса, медицината и други области. Преди една година Farsite позна 4 от петте победители в кино оскарите. Сега обаче Big Data анализът даде 100 процента точен резултат – 6 от 6.

„Ако имате милиони клиенти, не можете да знаете какво мисли и какво иска всеки от тях. Big Data ви дават възможност да проследите най-популярните тенденции в реално време и да изведете от тях определени модели”, коментира Голд.

Друга компания разработчик на софтуер за бизнес анализи, QlikTech, пък пусна приложение за Олимпийските игри в Сочи. Global Games – Winter Edition се явява обновена версия на аналогично приложение, създадено за летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. Софтуерът изпълнява функция по визуализация, сравнение и анализ на различни данни от състезанията, използвайки технологии за големи данни.

Коментар