ЕК иска фирмите да отчитат заплащането по пол

Служителите трябва да имат право да поискат информация за нивото на възнагражденията с разбивка по пол, смята ЕК

Служителите трябва да имат право да поискат информация за нивото на възнагражденията с разбивка по пол, смята ЕК

Европейската комисия прие днес препоръка, в която приканва държавите членки да увеличат прозрачността по отношение на заплащането на жените и мъжете. Целта е да се премахнат разликите в заплащането между половете.

Служителите трябва да имат право да поискат информация за нивото на възнагражденията, вкл. допълнителни или променливи компоненти, като например бонуси или плащания в натура, с разбивка по пол.

Предвижда се редовно отчитане от страна на работодателите на средното възнаграждение по категории служители или длъжности, с разбивка по пол (отнася се само за големите и средните дружества).

Друга мярка са одитите на заплащането в големите дружества (МСП са изключени) и предоставяне на резултатите от тях на разположение на представителите на работниците и на социалните партньори при поискване.

ЕК препоръчва също включване на свързани с равното заплащане въпроси (и на одити на заплащането) в колективното договаряне.

Държавите членки следва да приложат най-малко една от тези мерки, в зависимост от националните условия.

Разликата в заплащането – средната разлика между почасовото възнаграждение на жените и мъжете във всички сектори на икономиката – почти не се е променила през последните години и запазва ниво от 16,4 % в Европейския съюз.

Коментари по темата: „ЕК иска фирмите да отчитат заплащането по пол”

добавете коментар...

  1. :)

    Амбициозното законоблудство на брюкселската бюрокрация ще закопае ЕС. Ако вместо с измекярски лобизъм на финансовия сектор, перерастията или феминизма, бяха се заели с действителните проблеми на хората, може би нямаше да се славят единствено с паразитиращата си корупция.

  2. Петьо

    Това е много мръсна работа. Каквото и да го въртят винаги ще има още по нещо за изравняване.
    Пример за баланс и бонуси за мъжете, защо не предвидят отпуск и привилегии за бащинство и мъжко месечно неразположение? Нека да си помислят и за мъжката критическата възраст и … други куп привилегии давани само на жените.

Коментар