Момичета се състезават по програмиране в Телерик

Проектът Състезанието Rails Girls дава възможност на момичетата да разбият стереотипите, че програмирането е запазена територия за мъжете (снимка: блог на Гергана Паси в Twiiter)

Проектът Състезанието Rails Girls дава възможност на момичетата да разбият стереотипите, че програмирането е запазена територия за мъжете (снимка: блог на Гергана Паси в Twiiter)

Второ издание на състезанието Rails Girls се провежда в Академията на Телерик. Абсолютно начинаещи момичета без никакъв опит в програмирането се потапят в технологиите и създават уеб приложения.

Rails Girls стартира през 2010 г. във Финландия, но става известен толкова бързо, че сега е успешно приложен в над 90 града по целия свят. Проектът дава възможност на момичетата да добият нови знания и да разбият стереотипите, че програмирането е запазена територия за мъжете.

В частност, българското събитие цели да насърчи жените у нас да преследват професии в областта на информационните и комуникационни технологии. Философията на Rails Girls e, че интернет е сцена за всички, но момичетата често отсъстват или са много по-слабо представени, затова са нужни действия, които да ги окуражат и да открехнат за тях света на уеб приложенията и програмирането.

Rails Girls адресира проблема с липсата на жени в областта на ИКТ. Според данни на ЕК, едва 9 от всеки 100 програмисти са представители на женския пол. По този повод,  вицепрезидент на ЕК Нели Крус каза: „Технологиите са твърде важни, за да ги оставим единствено на мъжете!”.

Събитието се организира от Гергана Паси, посланик на новите технологии в България, и група ентусиасти-доброволци. Това е второто събитие на Rails Girls Sofia, след успешното издание през 2013. Интересът към инициативата е голям – над 350 кандидатури, от които са избрани 70.

Коментар